Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Skräckskolan där ingenting är som det ska

Gustav Boman romandebuterar med Ingen kommer levande härifrån, den första delen i serien om Bödelhögens Grundskola. Det är en historia om en dysfunktionell skola, mörka hemligheter – men också om oväntad vänskap.

fredag 17 september 2021

Mot slutet av höstterminen i sexan börjar Aldo på Bödelhögens grundskola. Han och hans mamma har just flyttat och han är tacksam över att aldrig behöva återvända till sin gamla klass efter allt som hände.

Men redan första dagen märker han att det är någonting konstigt med den nya skolan. Det är helt tyst i korridorerna och eleverna verkar liksom avstängda. Rektorn smyger omkring i en getdräkt och det ryktas dessutom om en flicka som försvunnit och om en lärare som hålls instängd i källaren. Aldo försöker hålla sig för sig själv. Han har lovat sin mamma att inte dra på sig några nya problem. Men såklart blir han alltmer indragen i de konstiga saker som pågår inom skolans fyra väggar.

Ingen kommer levande härifrån är en mörk, men lättläst, historia om ett slutet system som långsamt kväver allt som hamnar i dess våld. Det är också en berättelse om den oväntade vänskap som kan uppstå i en till synes hopplös situation.

– Jag ville skriva om hur jag själv upplevde skolan, som skrämmande och gåtfull, men också en plats där jag hittade mina finaste vänner. Namnet på platsen kom först: Bödelhögens grundskola. Det lät som min egen skola fast med omkastade bokstäver. Plötsligt mindes jag den svarta skogen runt skolan och nyckelknippan jag hittade där som gick till skolans källare. Mycket i boken har konstigt nog hänt på riktigt, säger Gustav Boman och tillägger:

– Jag hade väldigt svårt att förstå tid när jag gick i skolan. Jag kunde inte klockan och hade ingen aning om när lektioner började eller slutade. Allt kom som en överraskning. Nu är det gympa, nu är det prov. Plötsligt är skolgården tom – var är alla? Skolans struktur var för mig obegriplig och magisk och det gick – som alla redan förstått – inte särskilt bra för mig.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår