Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Tre nomineringar till Augustpriset 2021

Furan, Ett rum till Lisen och Himlabrand har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

tisdag 19 oktober 2021

Nomineringarna till årets mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser har tillkännagivits, och i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok hittar vi inte mindre än tre böcker från Rabén & Sjögren. 

Tre lika fantastiska böcker för olika läsåldrar!

Furan av Lisen Adbåge är nominerad med motiveringen:

Vad är natur och vad är människa? Med sin djärva berättelse Furan flyttar Lisen Adbåge gränserna för vad en bilderbok kan vara. Genom hisnande skräckeffekter och avsaknad av sensmoral möter Bröderna Grimm Tyst vår i en skarp replik till klimatkris och samhällsklimat. Då en familj bygger sitt drömboende på landet avverkar de brutalt alla träd, men naturen slår tillbaka. Kompromisslöst berättad i oroande svavelgult och brunt är boken helgjuten och suggestiv på ett kaxigt, läskigt sätt.

Ett rum till Lisen av Elin Johansson och Ellen Svedjeland med illustrationer av Emma AdBåge är nominerad med motiveringen:

Det dallrar av känslor i Ett rum till Lisen, där nyblivna grannarna Naima och Lisen provsover sig genom husets alla rum för att hitta rätt. Elin Johanssons och Ellen Svedjelands träffsäkra text lämnar rikligt med rum för Emma AdBåges känsliga illustrationer som med värme varsamt mejslar fram huvud- och bipersonerna. Den spirande kärleken flickor emellan skildras lyhört och intensivt. Genom mörkare stråk understryks samspelet mellan vuxenvärldens förmodade tolerans och barnens blossande upptäckter av sig själva och varandra.

Himlabrand av Moa Backe Åstot är nominerad med motiveringen:

I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli "trottoarsame"? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.

2021 års Augustpriser delas ut på Augustgalan den 22 november. Galan direktsänds på augustpriset.se. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2021
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2021
159 kr Bok - Flexband
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår