Baka Smillas påskiga mördegskakor

Foto av :

Foto: Ulrika Pousette

Publicerad:

2018-03-25

Letar du efter recept på något gott att bjuda på i påsk? Testa Smilla Luuks glutenfria och oemotståndliga mördegskakor.

Söta i dubbel bemärkelse är Smilla Luuks dekorerade mördegskakor. Pastelliga små läckerbitar i våriga färger som passar utmärkt till påskens festligheter. Här är receptet, från härliga kokboken Smilla firar glutenfritt som samlar favoritrecept till årets alla högtider.

Du behöver för cirka 30 stycken kakor:

Kakor:

3 dl glutenfri mjölmix

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

½ ägg

Glasyr:

2 dl florsocker

ca 1 msk vatten
karamellfärg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl, smör och socker. Vispa upp ett ägg i ett glas och häll hälften av det i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smulig massa i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar. Häll ut smulet på en arbetsbänk och knåda tills det blir en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjölmix om degen är väldigt kladdig, den ska gå att kavla utan problem.

3. Kavla ut degen tunt, ca 2 mm, på ett bakplåtspapper. Mjöla lite på ovansidan och på kaveln så att degen inte fastnar. Stansa ut kakor med hjälp av pepparkaksformar.

4. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda tills de börjar bli gyllenbruna längst ut på kanterna, ca 6 minuter. Låt svalna på plåten.

5. Blanda florsocker, vatten och karamellfärg till en tjock glasyr. Häll den i en spritspåse och dekorera kakorna!

Relaterat

Smilla firar glutenfritt

Om boken

Smilla är tillbaka med en ny bakbok! Här bjuder hon på recept för årets alla fester och högtider eller vad sägs om exempelvis hjärtcupcakes till alla hjärtans dag, påskbiskvier, sommartårta, västerbottenpaj till kräftskivan eller vörtbröd till julbordet. Recepten varvas med smarta tips och svar på frågor som läsare och kursdeltagare ställt till Smilla.

Smilla Luuk, född 1997, debuterade som fjortonåring med Smilla bakar glutenfritt, en efterlängtad bakbok för alla unga (och gamla) som saknat en positiv förebild och bra, glutenfria recept. Boken mottogs väl i Sverige och har även sålts till länder som USA, Tyskland och Danmark.

Sedan debutboken har Smilla släppt ytterligare en kokbok, tagit studenten, startat Youtube-kanalen "Smillas glutenfria liv", hållit mängder av kurser, börjat blogga för tidningen Glutenfritt och blivit nominerad till Lilla Augustpriset! För att citera Elle Mat & Vin så är hon: En allergihjälte i matlagningens tjänst!

Smilla Luuk, Katy Kimbell

Smilla firar glutenfritt

Relaterade artiklar

Baka färgglada Pridetårtan

Smilla Luuk bjuder på sitt recept på glutenfri rainbow cake, perfekt fika under Pride!