Herr Gurka dansar in igen

Vi firar Hellsings 100-årsjubileum med oemotståndliga böcker, spel med retrokänsla och evenemang det svänger om.

onsdag 13 februari 2019

I år skulle Lennart Hellsing ha fyllt 100 år. Det firar vi genom att ge ut den perfekta mixen av gammalt och nytt: klassiska bilder och välkända texter samsas med nya fantastiska bilder och verser som du kanske aldrig mött förut.
Dessutom blir det flera evenemang med trädgårdslek, rim och sång. Här är ett axplock av allt som händer under Hellsingåret 2019:

Nya böcker:

Läsålder: 0–3 år

Där uppe i gardinerna av Lennart Hellsing & Ellen Ekman
Lennart Hellsings roliga vers har fått nya bilder av serietecknaren Ellen Ekman. Där uppe i gardinerna hänger apelsinerna, gorillorna med brillorna plockar säcken full. Odödliga rim och ramsor som stimulerar fantasin.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Här dansar Herr Gurka av Lennart Hellsing & Ellen Ekman
Lennart Hellsings mest älskade visa har fått nya bilder av serietecknaren Ellen Ekman. Sväng loss med Herr Gurka. Det är fräckt, ljudhärmande och sångvänligt med smittande rytm för de yngsta.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Läsålder: 3–6 år

Dinkeli dunkeli doja av Lennart Hellsing & Charlotte Ramel
Herr Gurka och Krakel Spektakel känner de flesta kanske till, men har du hört talas om Den underbara pumpan eller besökt Annorlunda stad? I samband med Hellsing 100-årsdag kommer barnbokslegendarens utvalda rim, ramsor och bilderböcker i en fin samlingsvolym med helt nya illustrationer. Lära känna Krakel, Peter Palsternack, Lapprika Papprika och alla de andra Hellsingfigurerna på nytt, så som du aldrig sett dem förut!
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Boken om Bagar Bengtsson av Lennart Hellsing & Poul Ströyer (nyutgåva)
Efterlängtad klassiker i nytryck lagom till Hellsings 100-årsdag! Boken om Bagar Bengtsson är en oförglömlig, rolig och sorglig rimsaga och är en av Lennart Hellsings och Poul Ströyers mest älskade bilderboksklassiker. Ett tokigt bagaräventyr med smittande ordglädje som lite förvånande skapade debatt när den kom ut första gången 1966.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula av Lennart Hellsing
En ny generation tolkar Hellsing. Detta är en sprakande och färgstark konstbok där tretton av våra mest intressanta illustratörer har valt varsin text av Lennart Hellsing.
Här tolkas kända verser som Annabell Olsson och moster Ester men också med oupptäckta mästerverk.
Medverkande genier:
Emma AdBåge, Lisen AdBåge, Ellen Ekman, Maria Fröhlich, Joanna Hellgren, Niklas Hillborg, Sepidar Hosseini, Malin Koort, Moa Romanova, Nathalie Ruejas Jonson, Jesùs Westin Verona, Lena Sjöberg och Erik Svetoft.
Utgivningsdatum: 26 april
Läs mer här

Spel

Krakel Spektakel Memo
Spela memory tillsammans där Lennart Hellsings karaktärer och Poul Ströyers klassiska och retrofina illustrationer gör spelet extra roligt.
Rekommenderad ålder 3–6 år (eller snarare 3–100 år).
Läs mer här

Evenemang

Här är några av de evenemang som finns att välja på i vår, sidan kommer att uppdateras löpande.

Samtal om Lennart Hellsing
Välkommen att fira 100-årsjubileet på Stockholms Stadsbibliotek med sång, musik & föreläsning i samarbete med Litteraturtidningen Parnass. Medverkande: regissören & dramatikern Agneta Elers-Jarleman, kompositören Gunnar Edander och Margareta Ax Mossberg, styrelsemedlem i Lennart Hellsing-sällskapet. Vi kommer atta vara på plats och berätta om vår nya Hellsing-utgivning.
När: 27 februari.
Läs mer här

Sing along med Lennart Hellsings visor
En hyllning till allkonstnären Lennart Hellsing. Kom till Berwaldhallen i Stockholm.och sjung med i klassiker som Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra! Rekommenderad ålder: 3–8 år.
När: 7 april.
Boka biljetter här

Läslustturné med extra Hellsingfokus
Varje termin annat arrangerar vi Läslust-turnén där aktuella författare besöker städer runt om i Sverige. Syftet med turnén är att nå ut till alla som på något sätt jobbar med barn och läsning. Under vårens turné, som går av stapeln i april, lägger vi förstås extra fokus på Hellsing. I samband med detta kommer även nya lärarhandledningar om Hellsings böcker att kunna laddas ner gratis på vår sajt.
När: april.
Läs mer här

Trädgårdsmaskerad i samarbete med Rosendals Trädgård
Vi firar Lennart Hellsing med en Trädgårdsmaskerad på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. En dag med sång, läs- och odlingsupplevelser för stora och små.
När: 19 maj.

199 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: april 2019
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
119 kr Merch - Memo
Utgiven: april 2019
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
59 kr Bok - Board book
Utgiven: april 2019
59 kr Bok - Board book
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.