Johanna Westman: ”Att sätta händerna i en ljummen bulldeg är alltid ljuvligt”

Barnens okrönta kokboksdrottning är tillbaka! Matprofilen Johanna Westman är känd för att att skapa goda, kul och lättlagade recept för barn och unga. Nu är hon aktuell med Cookie rookie, en ny grundbok i bakning för alla kaksugna.

torsdag 02 maj 2019

För nästan 20 år sedan fick programledaren Johanna Westman frågan om hon ville göra en kokbok för barn.

– Jag hade redan skrivit ett par barnböcker och min förläggare tyckte nog att jag pratade väldigt mycket om mat. Troligtvis hade jag med mig kakor och annat när vi sågs, för hon ansåg att jag skulle kunna sätta ihop en receptsamling, säger Johanna Westman.

Samtidigt skissade hon och en kollega på matlagningsprogrammet Rätt i rutan (med skådespelaren Lennart Jähkel som Johannas matlagningskompis Mixer) – och vips! blev hon en matprofil.

Sedan dess har det blivit ett tiotal matlagningsböcker för barn, unga och deras föräldrar och nu är det dags för bakboken Cookie rookie, som är en uppdaterad samling av Johanna Westmans bakfavoriter. Recepten är oftast enkla, men det finns även en del mer utmanande recept. Boken vänder sig till unga bagare från ungefär tio år och uppåt.

– Många av bakverken i boken har jag haft med mig hela livet. När vi började göra den här boken ville jag – som alltid – ha recept som är enkla att göra, utan att tulla på smakupplevelsen. Jag har försökt samla recept för alla typer av behov.

Vad vill du förmedla med din nya bok?

– Framförallt bakglädje! Jag hoppas att den som köper boken ska njuta och ha roligt av själva processen, minst lika mycket som av resultatet. Jag hoppas också att det blir mycket anteckningar i marginalen med förbättringar på recepten – att den som köper boken kan göra den till sin alldeles egna bakupplevelse.

Vad är det bästa med att baka?

– Det är härligt för alla sinnen att baka. Det doftar gott i köket, det är pyssligt och kul, det smakar smarrigt och dessutom blir alla glada av att bli bjudna på resultatet. Man kan få nya vänner av att baka och man vårdar dom vänner man redan har med fika och annat mysigt. Är jag stressad kan jag också få lite ro av bakning.

Om man är ovan att baka, vad är lättast att lyckas med?

– Just i den här boken går jag ganska mycket på självklara och säkra kort. Kolasnittarna är enkla att göra och även övernattningsbrödet är lätt att få till! Förhoppningsvis ska man lyckas med alla recepten på första försöket. Tanken är att de som köper eller får boken är just rookies i köket.


Foto: Ulrika Pousette. Klicka på bilden för att ta del av receptet.

Vilket är bästa receptet i boken om man får oväntat besök?

– Hallonkakan i boken är toppen för snabbfixad fika och oväntat besök. Sen passar ju bullar på alla kalas året om – att sätta händerna i en ljummen bulldeg är alltid ljuvligt!

Vad är det som gör ett bakverk riktigt gott?

– Det är olika från kaka till kaka, men riktiga råvaror är så klart viktigt. Smör, färska frukter och bär, örter, en god olivolja. Som alltid är det bra att välja råvaror med omsorg. Bättre med få, och goda, kakor tycker jag!

Kan du avslöja något riktigt bra baknings-hack?

– Det blir överraskande gott blir det om man bryner smör innan man använder det i kakor och andra bakverk. Plötsligt dyker en härligt karamellig och nötig smak upp som man kanske inte har väntat sig!

PS. Receptet till Johanna Westmans snabbfixade och ljuvligt goda hallonkaka hittar du HÄR!

169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.