Illustration: Anna Sandler

Från Carl von Linnés grav till urbergets djup. Här är finalen i Legenden om Jack

Efterlängtade Troll i järngruvan är den fjärde och sista delen i Martin Olczaks och Anna Sandlers senaste bokserie om lågstadiefavoriten Jack. Tillsammans med den trolldomskunnige pojken har läsarna fått följa med på en spännande resa genom Sverige.

torsdag 15 oktober 2020

Bokkvartetten Legenden om Jack berättar om Jacks och familjens försök att rädda lillasyster Ebba som är fånge hos trollen. Till sin hjälp har de som vanligt vätten Rurik, men även trollungen Nåni och olika väsen och varelser de träffar längs vägen. Äventyret har fört dem från Stockholm till Göteborg, vidare till Uppsala och nu bär det av mot Kiruna och världens största järngruva.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf har varit en förbild och inspirationskälla för Anna och mig under skapandet av Legenden om Jack, berättar Martin Olczak. Liksom Nils Holgerson färdas Jack genom stora delar av Sverige. En resa som Anna och jag förstås också företagit oss under researcharbetet. Vi har vandrat i dunklet – femhundra meter ner i urberget – i Kirunas järngruva. Vi har besökt Carl von Linnés grav i Uppsala domkyrka, smugit bakom kulisserna på Spökhotellet på Liseberg och klättrat utmed brofästet vid Högakustenbron. Det har varit en underbar resa för oss – bildligt och bokstavligt. Vi hoppas att den blir lika härlig för alla läsare!

Troll i järngruvan och de andra tre böckerna Gastar i Göteborg, Dödskallar i Domkyrkan och Vidunder på Arlanda i bokserien Legenden om Jack går att läsa fristående.

Hittills har Martin Olczak och Anna Sandler skrivit och illustrerat hela sexton böcker, uppdelade på fyra äventyr, sedan premiären 2011. Böckerna om Jack är riktiga lågstadiefavoriter och har sålts ungefär en halv miljon exemplar. Den allra första boken Trolldom i Gamla Stan delades även ut som bokgåva till alla tredjeklassare i Göteborgs kommun år 2013. Den första bokserien Jakten på Jack var också årets sommarföljetong i Sveriges radio Barnradion.

Sagt om böckerna om Jack:

"Jakten på Jack är perfekta böcker att sätta i händerna på sjuåringen som kämpar med läsningen och vill ha en snabbverkande brygd av skräck, skämt och snabba vändningar för att inte tröttna." Dagens Nyheter

”Jack-böckerna går rakt in i blodet.” Expressen

”Lekfullt och skickligt. Och, som sagt, kul.” Svenska Dagbladet

”... en av de absolut bästa delarna hittills. Betyg 5 av 5.” Barnboksfamiljen

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår