Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Tre nomineringar till Augustpriset 2019!

Tiger, Tiger, Tiger, Jordgubbsbarnen och Mitt storslagna liv har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

måndag 21 oktober 2019

Nu har de nominerade till årets Augustpris avslöjats. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok hittar vi inte mindre än tre böcker från Rabén & Sjögren: Tiger, Tiger, Tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren, Jordgubbsbarnen av Sara Olausson och Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld.

Tre lika fantastiska barnböcker för olika läsåldrar!

Åsa Lind nominerades till Augustpriset för Mera Sandvargen 2003. Nu är hon och illustratören Joanna Hellgren nominerade till priset för bilderboken Tiger, Tiger, Tiger. Juryns motivering lyder:

”På rytmiskt följsam vers och genom ett visuellt originellt och dynamiskt bildberättande följer läsaren ett barns upptäcktsfärd och helt apropå-lekar i grannskapet. De återkommande tankarna på katten Tiger finns med som ett grundackord, men berättelsen går inte ut på att hitta katten (den kommer när den själv vill), utan om att vara i barnets värld, genom täta nedslag i stämningar och vardagshändelser.”

Sara Olausson nomineras till Augustpriset 2019 för Jordgubbsbarnen som hon både skrivit och illustrerat. Juryns motivering lyder:

”I Jordgubbsbarnen beskrivs mammans röst som solsken, som chokladsås. Just så är Olaussons tilltal: kärleksfullt och lyckliggörande. Samtidigt är det en berättelse om fattigdom och utsatthet. Den berör, och den erbjuder läsaren en synvända. För de här bullerbybarnen är inte från Småland. Kanske sitter deras mor eller far utanför en butik nära dig och tigger, eller kanske är barnen själva på väg till Sverige, för att plocka jordgubbar.”

Jenny Jägerfeld var nominerad till Augustpriset förra året för Comedy Queen och tog hem priset för ungdomsromanen Här ligger jag och blöder år 2010. I år nomineras Jägerfeld för sin roman Mitt storslagna liv. Juryns motivering lyder:

”Nedräkning till skolstart, då livet ska börja om, bli bättre, få höra till. Det är blytungt och svårt. Men det smärtsamma balanseras med avväpnande humor och värme. Det är oförfalskad ord- och berättarglädje. Det är feelgood med svärta. Jenny Jägerfeld har skrivit en storslagen bok om Sigge och hans brokiga och fantastiska familj, en bok som ytterst handlar om allas våra storslagna liv.”

Augustpriset delas ut på Augustgalan den 25 november i Konserthuset i Stockholm. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och varje pristagare får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
106 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.