Fotograf: Jenny Leyman

Sömnråd och sagor när sömnen strular

Förra året hade psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye stor framgång med boken Sömnsagor, korta berättelser inspirerade av KBT och föräldraråd för en lugn nattning. Lagom till en ny terminsstart är hon nu tillbaka med boken Sov gott!  som innehåller fem färska sömnsagor och råd som går djupare in på vad man kan göra som förälder när sömnen strular.

fredag 28 augusti 2020

Sömnen är livsviktig. Särskilt för barn, vars hjärnor fortfarande utvecklas. Liksom Sömnsagor innehåller Sov gott! tips kring nedvarvning och avslappning, inspirerade av metoder från KBT och mindfulness. Men i nya boken ger Helena Kubicek Boye även råd om vad man kan göra när sovtrixandet handlar om mer än lätta insomningssvårigheter.

Vad gör man när barnet lider av mörkerrädsla och nattskräck till exempel? Vad finns det för lösningar då barnet inte vill eller vågar sova i sin egen säng? Och vad gör man som förälder när tålamodet tryter under evighetslånga läggningar med barn som aldrig vill släcka? Hur hanterar man sin egen stress vid nattningen? Och hur hjälper man barnet med mardrömmar? Allt detta tipsar Helena Kubicek Boye om i Sov gott! Därtill bjuder hon alltså på fem nyskrivna sömnsagor.

– De baseras precis som i förra boken på KBT och mindfulness, som har god evidens för att förbättra sömnen för vuxna, och de har också inslag av acceptansövningar. Det är mentala tekniker som barnen kan ha glädje av under hela livet. I varje saga får barnet hjälp att slappna av, att acceptera tankar och känslor och att släppa taget om dem, förklarar Helena Kubicek Boye.

Sov gott! är genomillustrerad av den spännande illustratören Laura Di Francesco, som även illustrerade Sömnsagor. Bilderna och färgskalan skapar en suggestiv nattstämning och fantasieggande sömnvärldar att stiga in i för den vuxne som läser.

Boken finns även inläst som ljudbok i sex delar. Cecilia Nilsson läser de fem sömnsagorna: Rymdresan, Skattjakten i skogen, På stranden, Resan till Nordpolen, Båtfärden samt avsnittet Hur får man barnen att somna

186 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår