Monika Ahlberg

Foto av:

Ewa-Marie Rundquist

"Jag älskar allt som går att äta och som hör måltiden till. Goda grönsaker och frukter med fin färg och fräsch doft, möra köttbitar, färska fiskar, vällagrade ostar i sällskap av 'riktiga' bröd och fruktiga viner, söta avslutningar, gärna en chokladbit till kaffet, och sist, men inte minst, den trevliga samvaron kring måltiden. När jag tänker efter så kretsar nästan allt jag gör kring mat."

Så skriver Monika Ahlberg i sin bok Min mat som utkom i april 2003. Det är en uppföljning till succéboken Rosendals trädgårdscafé och här får vi ta del av hennes stora receptsamling.

Monika Ahlberg ansvarade för Rosendals Trädgårdscafé, kök och bageri fram till år 2000. Hon har förutom Rosendals Trädgårdscafé (1994, på engelska 2001), även skrivit Adas kokbok (1996), Bröd och marmelad (2000), Monikas Buffémat, Klassiska tårtor på mitt sätt (2002) samt Picknick - på mitt sätt (2005).
Hösten 2007 utkom den första boken i en serie om fyra böcker för varje årstid: Monikas bästa menyer som innehåller härliga höstmenyer för både fest och vardag. Boken blev nominerad till Sveriges bäst formgivna kokbok i den världsomspännande tävlingen World Gourmand Cookbook Awards 2006.
Sedan dess har Monikas bästa menyer - för våren, Monikas bästa menyer - för vintern samt den fjärde och sista boken i serien, Monikas bästa menyer - för sommaren, utkommit.
I april 2008 vann Monika kategorin Best Celebrity Chef Book In the World med boken Monikas bästa menyer - för våren.
För fotografierna i bokserien står Ann Lindberg och för formen Pontus Frankenstein.

Relaterat

Monika Ahlberg

Adas kokbok