Miljö och hållbarhet

Läs mer

Miljö och hållbarhet

En god bok växer på träd. Redan i skogen och serverhallarna börjar vårt hållbarhetsarbete, som fortsätter i varje steg tills du slår upp boken.

Vi väljer pappersbruk, tryckerier och transportörer med aktivt klimatarbete. Papprets kvalitet och vikt anpassas så att vi fraktar så kort och energisnålt som möjligt. Också ljudböcker påverkar miljön, om än på ett helt annat sätt.

De krav vi ställer i kedjan från bok till läsare och lyssnare ska alla minska klimatavtryck och samtidigt stödja våra övriga hållbarhetsmål. Våra leverantörers anställda ska ha skäliga löner och bra arbetsmiljö. Vi ska bidra till demokratiska värden som läskunnighet, tillgänglighet till böcker och yttrandefrihet. Våra böcker ska ge kunskap och bidra till fritt utbyte av åsikter.

I vår årliga hållbarhetsredovisning berättar vi mer om hur boken du läser bidrar till en positiv utveckling för både människor och miljö.

Ladda ned och läs vår hållbarhetsrapport 2022.

Ladda ned och läs vår hållbarhetsrapport 2021.

Ladda ned och läs vår hållbarhetsrapport 2020.

Ladda ned och läs vår hållbarhetsrapport 2019.

Hållbar produktion

”Papper, tryck och transport står vardera för ungefär en tredjedel av en boks klimatavtryck, i kedjan från skogen till läsaren. Mest kan vi påverka avtrycket genom att välja vilket papper som boken trycks på.” Läs mer om hur vi jobbar med en så hållbar bokproduktion som möjligt.

Läs mer

Yttrandefrihet

”Yttrandefrihet är inte bara att alla ska kunna säga vad de vill. För att det demokratiska samtalet ska fungera krävs också att några läser och lyssnar.” Läs mer om hur vi arbetar för det fria ordet.

Läs mer

Så skapar vi läslust

En lästävling som engagerar tiotusentals barn. Improvisationsteater med Pippi Långstrump för integration. Tidning och inspirationsturné landet runt för att öka läslusten ... Läs mer om hur vi arbetar med läsfrämjande insatser.

Läs mer

Så beräknar vi våra utsläpp

Varje år beräknar vi våra utsläpp. Här kan du ladda ned en fil och läsa mer om hur vi gör detta.

Läs mer