Marcus Birro

Foto av:

Mikael Olsson

Jag är född i Göteborg 1972. Min utbildning består av någon sorts humanistisk gymnasielinje och faktiskt ett antal högskolepoäng i religion. Mitt yrke är poet, författare och krönikör på Sveriges Radios P3.

Min hobby? Det jag älskar att göra är att skriva. Jag blev författare för att jag alltid har älskat att skriva och ganska snart kom jag underfund med att det var det enda jag kunde. Vi valde varandra. Förutom Kalashnikov har jag tidigare gett ut två diktsamlingar och en roman och skrivit ett novellfilmmanus som gick på SVT i december 2000.

Jag skriver som jag gör för att efter att jag förläste mig på Proust ville jag gå tillbaka till ett naknare, mer avskalat språk. Jag vill beröra och påverka människor med mitt arbete. Nu för tiden är det mest allt som händer runt omkring som ger mig inspiration, tidigare handlade det mesta om vad dom hände inuti. Det är en väsentlig skillnad.

Vilket djur skulle du helst vilja vara?
- En frisläppt sommarkatt.

Vilken tid skulle du helst vilja leva i?
- Jag är en sekelskiftsmänniska fast född i fel sekelskifte.

Vilken är din favoritförfattare?
- Proust står över dem alla.

Vilken är din favoritmat?
- Allt italienskt.

Vilken är din favoritmusik?
- Hederlig gammal goth från mitten av åttiotalet.

Relaterat

Diktskola

Om boken

Skola för blivande poeter Marcus Birro lotsar med hjälp av elak humor, stor självironi och egna erfarenheter blivande författare rätt - eller vilse? - i skrivandets vedermödor. Hur får man bra idéer? Hur vet man om de är bra? Vad gör man när man blir refuserad? Och när man äntligen ska få träffa någon på ett bokförlag, hur vet man när mötet är slut? Generöst delar Marcus Birro med sig av sina egna erfarenheter som författare. Han förklarar varför man inga andra älsklingar ska ha än skrivandet och han ger råd och tips om hur man kan hämta kraft att skriva. Det handlar mera om hur man hanterar omvärldens skepsis mot människor med ambitioner än rent skrivtekniska tips. För när det gäller själva skrivandet predikar Birro först och främst: Gör det du måste och låt ingen stoppa dig! Ur innehållet: "Från himlen sänd" - om att bli inspirerad "Bara för byrålådans ögon" - om att bli refuserad "Majakovskij tog också livet av sig" - synen på sig själv som författare "Klipp dig och skaffa dig ett jobb" - samhällets och skolans syn på skapande "Live" - om hur det är att läsa sina dikter eller texter live "Att angöra en brygga" - skrivandet som hantverk Med mera... Marcus Birro är född 1972 och bor i Göteborg. Han har skrivit romaner och diktsamlingar och är både rosad och risad för sin vana att inte skräda orden i debatter. Han har arbetat med P3:s Frank och turnerat med en egen föreställning om skrivande på Riksteatern/JAM.

Marcus Birro

Diktskola