Mikael Engström

Foto av:

Kjell Andersson

Jag är född 1961 och uppvuxen i Solna och bor sedan 1985 i Farsta. Men jag har tillhåll både i Dalarna och Västerbotten, funderar på att skaffa mig ytterligare ett i Norrbotten. Jag vill ha en massa olika tillhåll.

Jag tycker om att berätta historier, att skriva fram världar där det finns en mening med det som sker. Allt i en historia har betydelse. Så är det inte riktigt i den vekliga världen alltid. När jag inte skriver tycker jag om att fotografera och filma. Men det är lite som att berätta historier det också. Att få lite ordning på verkligheten. Jag har alltid försökt sätta namn och ord på saker och känslor. Speciellt har jag varit intresserad av sånt jag är rädd för eller inte förstår. Då kan jag genom skrivandet göra det ofarligt eller begripligt.

Pappa och jag fiskade mycket om somrarna i Dalarna. Fisket blev till ett intresse som nog kommer att vara mitt liv ut. Att fiska är som att behålla ett lekfullt äventyr, att ha en bit kvar från barndomen då dagarna var oändligt långa och dolde vilka mysterier som helst.
Morfars hus står kvar i Dalarna och nu tillbringar jag sommararna där med mina egna barn Erik och Helena. Med skrivandet är det lite som med fisket, det valde mig. Förr metade jag brax nu flugfiskar jag lax men det är samma sak. Det är viktigt för mig att skriva - varför är svårt att säga, men viktigt är det. Figurerna i böckerna kräver att jag fortsätter, de dör ju så fort jag lägger ner pennan. Belöningen för att skiva är när det fungerar, det kan ta tid vid skrivbordet innan det lossnar, man får skriva sig in i inspirationen, även de trögaste, mest hopplösa dagar kan bli de bästa skrivardagar - inspirationen är en nyckfull besökare, så det är viktigt för mig att sitta vid skrivbordet så ofta som möjligt. Det är som med fisket. Jag gillar att berätta och försöka fånga nåt.

--------------------- 

SVTs julkalender 2001 bygger på Mikael Engströms bok Kaspar, Atom-Ragnar och Snömannen. Dogge nominerades 2001 till Augustpriset och 2004 nominerades boken till det prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis. Mikael Engström har 2005 tilldelats det litterära priset Zilveren Zoen (Silverkyssen) för sin ungdomsroman Dogge, på nederländska Tobbe, utgiven av Van Goor. Ur juryns utlåtande: "Vilket äventyr! Vilken tragedi! Vilken humor! Vilken värme!... En oförlikneligen bok".
Priset delas sen 1997 årligen ut till bästa översatta ungdomsbok.
Både i Sverige och i de länder som boken utkommit - Tyskland, Holland, Danmark, Finland, inom kort även i Schweiz, Italien samt Ungern - har recensenterna enhälligt prisat boken.

Relaterat

Isdraken

Om boken

Mik har ett trassligt liv i en förort till Stockholm. Hade han inte sin storebror Tony skulle han inte stå ut. Tony lär honom boxas och tillsammans håller de ihop mot omvärlden. Miks dagar är fyllda av livsfarliga äventyr, han känner en oemotståndlig dragning till att testa hur nära faran han kan gå. Men han är en överlevare som lärt sig att hitta sina egna lösningar. En tuff och realistisk skildring där humorn och fantasin får händelserna att leva och lysa.
Mikael Engström nominerades 2001 till Augustpriset för sin ungdomsroman Dogge. Här är en ny mästerlig berättelse.

Mikael Engström

Isdraken

Satans tjuv

Om boken

Mikael Engström gjorde sig känd med böckerna om Kaspar och Atom-Ragnar, TV:s julkalender 2001, och med ungdomsromanen Dogge, nominerad till Augustpriset samma år. Här är en ny, rå och rolig skildring av förortsliv där tempot är högt och kasten tvära. Han kallas Steppo och bor på trettonde våningen i Hagalund. Under höstterminen i åttan rasar allt. Familjelivet brakar samman och själv är Steppo kär, svårt och olyckligt kär i Tahsin. Kompisarna Dick och Håkan har i alla fall sina drömmar. Dick ska bli gitarrhjälte och Håkan elitsoldat. Fulla på hemgjort vin snor Steppo och Håkan en bil från en person som man absolut inte ska sno en bil ifrån. Dessutom springer en sjuk person lös i Solna . Om Dogge skrev Btj bl. a.: "Språket är väl avvägt, direkt och klart och har en hög litterär kvalitet. Boken ger en realistisk skildring av livet i Solna, där allt är möjligt, mycket är spännande och det mesta värt att fundera över. Dogge av Mikael Engström har alla förutsättningar att bli en älskad klassiker." Dogge, har också just kommit ut på tyska och håller redan på att göra braksuccé. Den har utnämnts till bästa ungdomsbok av flera betydelsefulla medier som Die Zeit, Deutschland Radio, Sauerlandische Rundfunk och tidningen Fokus. Och detta är bara början ... Mikael Engström är född 1962 och uppväxt i Solna. Det är sin egen barndom han skildrar, men inget historiskt damm eller nostalgisk mossa har fastnat på denna fartfyllda och genuint roliga berättelse. Han visar än en gång sitt suveräna handlag med personteckningen, sitt osvikliga sinne för komiska detaljer och sin lyhördhet för absurda dialoger hämtade ur verkligheten. Mikael Engström är även fotograf och frilansjournalist. Han är en passionerad fiskare och har givit ut ett par böcker om fiske på Prisma. Kaspar, Atom-Ragnar och Gäddkungen, 1997 Kaspar, Atom-Ragnar och Snömannen, 1998 Kaspar, Atom-Ragnar och Mordbrännaren, 1999 Dogge, 2001 Bilderböcker: Kaspar och Snömannen, 2001 Kaspar och båtsnurran, 2003

Mikael Engström

Satans tjuv

Onda ögat

Om boken

Hur länge överlever man på skolgården i rosa skor, om man är kille och dessutom förstagluttarfjant? Vem är Hängde Hassan? Och hur lång är egentligen evigheten? Här är första delen i trilogin om Ika och Ibsen.

Ika och Ibsen är sju år och ska börja ettan.
Ibsen är en filosofisk kille som ofta "har otur när han tänker". Hans föräldrar är rätt konstiga. De går omkring i flummiga kläder och tvingar Ibsen att ha rosa skor på sig, för att "rubba gängse normer". Ika och Ibsen vet inte riktigt vad det där gängse normer betyder, men kanske har det med de två läskiga killarna i trean att göra? De har i varje fall fått syn på Ibsens rosa skor och sånt går inte läskiga treor förbi. Det väcker det Onda ögat hos dem, och de hotar med att slänga ner honom till Hängde Hassan i skolans källare. Hängde Hassan sägs vara den gamla skolvaktmästaren som hängde sig och som nu spökar där nere ...
Ika är en annan sort än Ibsen. Mer kaxig. Hennes föräldrar är mer vanliga men också rätt konstiga. De är alltid missnöjda, har för mycket att göra på jobbet och ska jämt bråka om vem det är mest synd om. Dessutom har Ika väldens störigaste lillebror, som hon kallar för Mini-Damp.
Ika och Ibsen är bästa vänner. Tillsammans är de ett oslagbart team! De är påhittiga och råkar ofta göra drastiska saker. Som den dagen då Mini-Damp var extra jobbig och Ika och Ibsen råkade sälja honom för en tia till några svartklädda hårdrockare i Hagaparken ...

Publiken är den här gången lite yngre, men den Engströmska berättarglädjen, den absurda humorn, filosoferandet och de knasiga karaktärerna känns igen.
Helena Willis illustrationer är som vanligt oemotståndligt crazy och fångar stämningen och karaktärerna på prick!

Mikael Engström, Helena Willis

Onda ögat