Anders Frostenson

Foto av:

Ann Ek

Att läsa böcker kan vara som att lyssna på musik. Borde vara som att lyssna på musik - något man gör för att slappna av, för att bli glad, eller arg, eller. Ni förstår poängen: Det ska vara kul att läsa, inte som att hugga ved. Vi känner inga som lyssnar på musik de inte tycker om, har kläder de tycker är fula, eller äter äcklig mat. Däremot finns det många som tvingar sig igenom böcker de tycker är trista bara för att "man borde ha läst dem". Då missar de ofta varför man borde ha läst dem. Ännu fler läser ingenting eftersom de någon gång har tvingats läsa sånt de tyckte var tristare än använt toapapper. Man hinner ändå aldrig läsa alla bra böcker, så varför läsa sånt man inte tycker om? Dessutom, om man börjar med det som faller en i smaken, börjar smaken så småningom att växa.

Det var därför vi skrev Böcker som knäcker. Det är en guide till böcker vi har läst och tyckt om genom åren. Böcker som knäckt oss och ibland till och med fått oss att tänka, vara och göra annorlunda. Den är vårt bokblandband, en samling titlar vi vill dela med oss av till dem vi gillar. En del av böckerna vi presenterar är välkända, andra är mindre vanliga. Vi gick helt enkelt igenom våra bokhyllor och tog av vad vi hade. Vad som slog oss när vi sedan tittade på vårt urval var att många av titlarna i Böcker som knäcker, oavsett om de är kända eller inte, inte var dem vi fick läsa i skolan. Det här är en bok för dem som vill läsa mer, men som kanske inte alltid hittar vad de letar efter i skolbiblioteket. Det är däremot inte en lista på böcker man måste läsa. Ambitionen och förhoppningen med Böcker som knäcker är att den ska tända gnistor och öppna dörrar. Inget annat. Se det som om du ärvt en skivsamling - ta det du gillar, skit i resten.

Anton Hagwall och Anders Frostenson

Anders Frostenson, född 1970, är allkonstnär, skribent och ordsnitsare. Han har tv, tidningar och internet i bakfickan och arbetar i skrivande stund som copywriter på mediaföretaget 3.

Relaterat

Böcker som knäcker

Om boken

Dags att sluta tjata om LITTERATUR och om hur nya generationer ska förvandlas till läsare. Låt oss istället välja ut en påse böcker, skaka om och hälla ut dem på golvet. Så kanske vi ser böcker på ett nytt sätt. Böcker som knäcker är inte en objektiv guidebok, snarare ett högst personligt urval av författarnas brokiga bokhyllor. Anders Frostenson och Anton Hagwall är bokläsare utan överdriven respekt för Den Stora Litteraturen. Bristen på akademiska komplex och förkärleken till det hårdkokta ger ett minst sagt eget perspektiv på de böcker som presenteras. Ur nya vinklar och med nya kategorier blandas det och ges ur en imponerande stor och varierad beläsenhet. Späckad av tips på bra böcker och underfundiga tankar. Korsreferenser till film, musik och populärkultur. Ur innehållet: Kategori: Ung kåt och misstänkt Ulf Lundell, J.D Salinger, Morvern Callar, Zadie Smith. Kategori: Noir Lewis Carroll, Kafka, Linda Skugge. Kategori: Speglar och solbrillor Per Hagman, James St. James, Tom Wolfe, August Strindberg. Anders Frostenson och Anton Hagwall är frilansskribenter verksamma främst i tidningar men även i andra media. Detta är deras första bok. Från 14 år.

Anders Frostenson, Anton Hagwall

Böcker som knäcker