Uri Orlev

Media

Pressbilder

Uri Orlev föddes i Warszawa 1931. Hans familj bestod av två välutbildade föräldrar och en yngre bror. Som barn tänkte Uri aldrig på om han var jude eller ej. Han bodde i Polen. Han var polack. Men kriget ändrade på det. Uri spärrades tillsammans med en halv miljon andra in i gettot i Warszawa. Fadern tillfångatogs av ryssarna och modern mördades av nazisterna. Som genom ett mirakel lyckades Uri överleva krigsåren i gettot i Warszawa och koncentrationslägret Bergen-Belsen i Tyskland. 1945 kom Uri och hans bror till Palestina. Han var då 14 år.

Nu bor Uri med sin fru och tre vuxna barn i ett vackert gammalt hus mitt i Jerusalem. Hans böcker har blivit översatta till många språk, och han har bland annat fått H. C. Andersen-priset. Ön i Fågelgatan har dessutom filmatiserats.

Relaterat

På flykt

Om boken

Redan som 5-åring får Shrulik lära sig att springa för att överleva. Hans bror lärde honom tidigt att springa över till andra sidan murarna för att komma över en liten matbit och sedan snabbt ta sig tillbaka till gettot utan att bli sedd av nazivakterna. Efter att ha mist båda föräldrarna och syskonen börjar en svår tid när Shrulik måste klara sig helt på egen hand. Han flyr till skogen, han springer från by till by, från ställe till ställe undan nazisterna. Ibland möter han vänliga, hjälpsamma människor, men många gånger motsatsen. Svåra strapatser hotar att göra slut på hans eländiga liv, men han lyckas alltid på något mirakulöst sätt komma vidare. I epilogen berättas att Shrulik efter kriget kommer till Israel där han så småningom berättar sitt livsöde för Uri Orlev som sedan skrev ner det. På flykt är en oerhört händelserik och välskriven berättelse, som liksom Orlevs två tidigare böcker Ön i Fågelgatan (2000) och Mannen från andra sidan (2001) bygger på verkliga händelser. Uri Orlev, född 1931 i Warszawa. Fadern tillfångatogs av ryssarna och modern mördades av nazisterna. Uri och hans bror sändes till Bergen-Belsen. Nu bor han i Jerusalem. Hans böcker har blivit översatta till många språk, och han har bl a fått H. C. Andersen-priset. Sagt om Mannen från andra sidan: "Spännande, samtidigt som den ställer stora frågor om judendom, rasism, mänsklighet. En viktig bok, kanske alldeles särskilt just nu när världen har blivit om möjligt ännu mer skrämmande och obegriplig än tidigare." Birgitta Fransson, Opsis Kalopsis Översättning: Carla Wiberg

Uri Orlev

På flykt