Jostein Gaarder

Foto av:

Morten Krogvold

Jostein Gaarder är född 1952 i Oslo och har i många år undervisat i filosofi och religion på Fana folkhögskola utanför Bergen, men är numera författare på heltid.Vem är jag? Var kommer världen ifrån? Hur kommer det sig att många människor blir så vana vid världen att de en vacker dag slutar att förundra sig? Jostein Gaarder slutar inte att förundra sig. Denna förundran går som en röd tråd genom hela hans författarskap och han drivs av ett starkt behov av att skriva om de stora livsfrågorna och sätta in dem i ett sammanhang. "Den som inte kan redogöra för de senaste 3000 åren lever bara ur hand i mun." Detta Goethecitat inleder Jostein Gaarders genombrottsroman Sofies värld från 1991. Men han har även skrivit fackböcker om bland annat religion, livsåskådning och kristendom, en lång rad ungdomsböcker och romaner.

SOFIES VÄRLD 

Jostein Gaarder upptäckte att det inte fanns några böcker om filosofi för ungdomar. Därför beslöt han sig för att skriva en själv. Det blev Sofies värld, en bok som tar ett helt nytt grepp på ämnet och lär ut och förklarar tankarna utan pekpinnar och krångliga spetsfundigheter. Sofies värld är vad man kan kalla en "tvärbok", inte bara en roman och inte enbart en fackbok. Den vänder sig både till ungdomar och till vuxna och undervisar och underhåller på en gång. "När jag hade lämnat in manuskriptet till Sofies värld till förlaget tänkte jag att den här boken kommer nog att ramla mellan alla stolar och ingen kommer att vilja köpa den", berättar Jostein Gaarder. "Men", fortsätter han, "i stället visade det sig att den hamnade på alla stolarna." Vad är då hemligheten bakom succén? Boken börjar ganska stillsamt med att berätta om Sofie, snart 15 år, som kommer hem från skolan och för ovanlighetens skull hittar ett brev till sig själv i brevlådan. Det finns varken frimärke eller avsändare på brevet, men inuti ligger en liten lapp där det står: Vem är du? Inget mer. Det väcker förstås Sofies nyfikenhet och brevet följs snart av fler, och de breven innehåller en hel korrespondenskurs i filosofi, en genomgång av de viktigaste europeiska filosoferna ända från de gamla grekerna fram till Sartre. Ibland ligger där också mystiska vykort adresserade till någon som heter Hilde Møller Knag, c/o Sofie. Vem är hon då? Det visar sig så småningom att hon är bokens egentliga huvudperson och att ingenting är som vi tror... När man som läsare inser detta, svindlar tanken och innehållet i Sofies filosofikurs får plötsligt en ny innebörd och idéerna börjar leva. På ett rasande skickligt sätt lyckas Jostein Gaarder väva samman den spännande historien om Sofies vardagsliv med de filosofiska idéernas historia och göra dessa idéer begripliga och sätta in dem i ett sammanhang.

För Sofies värld tilldelades Jostein Gaarder Sonja Hagemanns Barnebokpris 1991, Luchs - ett tyskt litteraturpris utdelat av tidningen Die Zeit, Deutscher Jugendliteraturpreis 1994, Bancarella-priset 1995, Flaiano-priset 1995 och La Vanguardia 1995.

Relaterat

Brev från ljusårs avstånd

Om boken

"Och jag följde inte efter henne. Det skulle ha varit ett brott mot reglerna. Jag var helt överväldigad, jag var alldeles slut och jag var lycksalig. Jag hade varit med om någonting vackert och gåtfullt som jag kunde leva på i flera månader. Jag var säker på att jag skulle träffa henne igen. Det här var någonting som styrdes av mäktiga och okända krafter." När Georg är femton år får han ett brev från sin pappa som dog för elva år sedan. Brevet skrevs strax innan pappan dog, och det berättar om hur han möter en gåtfull flicka med famnen full av apelsiner, en mystisk varelse som dyker upp på de mest oväntade platser. Han söker henne överallt, i en kurragömmalek som förs helt på hennes villkor. Georg flätar in sina egna tankar om livet och om universum, och det blir en hisnande och suggestiv berättelse om att leva, älska och dö. En ny bok av Jostein Gaarder, författare till succéromanen Sofies värld. Jostein Gaarder är född 1952 i Oslo och har i många år undervisat i filosofi och religion på Fana folkhögskola utanför Bergen., men är numera författare på heltid. Andra böcker av Jostein Gaarder: Spelkortsmysteriet Sofies värld Julmysteriet I en gåtfull spegel Prins Kristoffer Poffer Vita Brevis, Floria Aemilias brev till Augustinus Hallå, är det någon där?

Jostein Gaarder

Brev från ljusårs avstånd