Åke Löfgren

Media

Pressbilder

Åke Löfgren (1915-1995) kom till KF:s förlag 1936 som ung student. Och sen blev han kvar. Han utvecklades snart till en erfaren förlagsman med breda litterära intressen, och han arbetade med både skönlitteratur och barnböcker. 1947 lyckades han få rättigheterna till "Hompen", som sedan skulle komma att döpas om till Bilbo - alltså JRR Tolkiens upptakt till Sagan om ringen.

Åke Löfgren följde med till Rabén & Sjögren i samband med att skönlitteraturen övergick dit 1949. Från KF tog han med sig Lennart Hellsing till R&S, och han skrev själv ett flertal barnböcker - däribland Historien om Någon. Dessutom översatte han en rad danska bilderböcker av Egon Mathiesen, och det är Åke Löfgren som har översatt den klassiska lilla bilderboken Nalle. Under en period var han också redaktör för Klumpe-Dumpe-tidningen som existerade i fem år innan den utkonkurrerades av Kalle Anka & Co 1959.

I över 40 år arbetade Åke Löfgren på förlaget, och förutom hans insatser för barnböckerna så lanserade han under sin förlagstid en lång rad viktiga skönlitterära författare: Pär Rådström, Evert Taube, Åke Hodell och Sonja Åkesson t.ex.

Relaterat

Historien om någon

Om boken

Vem är den mystiske Någon som gjorde en våt fläck på golvet, stjälpte mormors bord, åt upp två fiskar, drack upp mjölken, fiskade upp en guldfisk, välte ner en kruka, åt upp en råtta och slank ner i vasen? Den röda tråden löper från sida till sida allt närmare lösningen på gåtan.

Älskad bilderboksklassiker sedan 1951.

Åke Löfgren, Egon Möller-Nielsen

Historien om någon