Roald Dahl

Foto av:

Ornelund A/S

Roald Dahl (f.1916 - d.1990) är en av världens mest älskade barnboksförfattare.

Roald Dahls föräldrar kom från Norge men själv föddes han 1916 i Llandaff i Södra Wales. Han jobbade en period på oljebolaget Shell som utsänd i Östafrika. När andra världskriget bröt ut 1939 ingick han i brittiska flygvapnet och tjänstgjorde som pilot. Efter att blivit allvarligt skadad sändes han hem till England igen. Det var efter det han började skriva, först berättelser för en amerikansk tidning, och därefter skönlitteratur.

Roald Dahls fantastiska historier har roat både barn och vuxna i över 70 decennier med dess skruvade och spännande intriger. Böckerna har en förmåga att fånga och dra in läsaren i en spännande, ibland lite läskig, fantasivärld där allt kan hända. Magi, häxor i peruk och insekter stora som människor är bara några exempel på vad man som läsare kan mötas av.

Dahl är känd för sina groteska karaktärer, sin otroliga fantasi och mörka humor men även för en värme där barnet alltid står i centrum och triumferar över de elaka vuxna. Med uppfinningsrikedom och bus besegrar de goda och snälla barnen den gnidna, inte sällan våldsamma vuxenvärlden Han var en stark förespråkare för värdet av att läsa och hade en stor passion för att lära barn att bli bekväma med att läsa böcker.  

Bland Roald Dahls barnboksklassiker finner vi Matilda, Kalle och Chokladfabriken, SVJ (Stora Vänliga Jätten), Häxorna och James och Jättepersikan. Ett flertal av hans populära barnböcker har i efterhand filmatiserats, varpå också dessa nått stor framgång.

Utöver litteratur för barn gav Dahl även ut ett antal böcker för vuxna, mestadels rysare.

Relaterat

Danny bäst i världen

Roald Dahl, Quentin Blake

Danny bäst i världen