Bart Moeyaert

Foto av:

Andy Huysmans

Bart Moeyaert, född i Brügge 1964, debuterade vid nitton års ålder med den självbiografiska Duet out of Tune. Den utsågs till Book of the Year av Children and Youth Jury 1984. Boken är översatt till tyska, katalanska och japanska och är en riktig bästsäljare. Den har även omarbetats till pjäs och musikal.
Moyaerts andra romaner Kiss Me, 1991 (Book Lion 1992 Award), Bare Hands, 1995 (Silver Pencil Award 1995, Book Lion 1996 Award, Deutsch Jugend Literatur Preis 1997, Norske Oversetterpremien 1997), Hornet's Nest, 1997 och , 1999, på svenska Kärleken man inte förstår, (Book Lion 2000 Award) är alla poetiska och tankeväckande. Romanerna är hyllade av kritikerna och är översatta till tolv språk.

Sedan 1995 är Bart Moeyaert författare på heltid. Han skrivert TV-manus och pjäser, han har översatt flera romaner och skrivit en artikelserie om design i en belgisk dagstidning. Tillsammans med kompositören Filip Bral och bäste vännen och illustratören Gerda Dendooven har de gjort boken Luna's Tree, efter en gammal slovakisk saga. Till boken hör en CD och boken har även utvecklats både till en animerad film och till ett teaterprojekt, med Bart som berättare och en orkerster som ackompanjerar. Projektet vann The Golden Owl Award 2001.

Under två års tid skrev Bart varje månad en historia om sina sex äldre bröder och sig själv i det litterära magasinet De Standaard der Letteren. Dessa historier har sedan skrivits om för teatern, Brother, där Bart själv spelar med. En samling av dessa Brother-historier, Broere, vann år 2001 det prestigefyllda Woutertje Pieterse Award. Bart har arbetat med en personlig version av Shakespeares King Lear, som nu reser genom Belgien och Nederländerna och som nyligen nominerats för andra gången till Hans Christian Andersen Award.

Bart älskar film och filmmusik. Att läsa är för honom som att andas. Han bor i Antwerp, i stadskärnan, med massa biografer precis runt hörnet, zoo i närheten och utsikt över taken.

Relaterat

Kärleken man inte förstår

Om boken

Det är sommar och varmt. En flicka sitter i baksätet i en bil mellan sin mamma och mammans sovande pojkvän. Pojkvännens hund ligger mellan deras fötter. Hennes bror kör. Plötsligt stannar han bilen, går ut och står tyst. Hans mor går ut till honom. Pojkvännen fortsätter att sova. Mor och son står lutade mot varandra och han börjar gråta. Flickan distraherar sin lillasyster genom att ta henne på en promenad. På avstånd hör flickan rop och ser mammans pojkvän falla tungt mot trottoaren. Mamman knuffar omkull sonen.

Kärleken man inte förstår innehåller tre berättelser som med några års mellanrum utspelar sig i en och samma familj. Historien skildras med en omedelbarhet som bara ett uppmärksamt men oskyldigt barn kan förmedla.

Bart Moeyaert

Kärleken man inte förstår