Birgitta Stenberg

Media

Pressbilder

Birgitta Stenberg (1932–2014) var författare, översättare och konstnär. Hon växte upp i Visby, tillbringade sitt sista gymnasieår i Paris för att sedan flytta till Sydeuropa och lära sig språk och få idéer till skrivande. Till Sverige återvände hon i mitten av femtiotalet, blev verksam som journalist på Arbetaren och satt som redaktör för tidskriften Kultur Kontakt.

Hon debuterade som författare med romanen Mikael och Poeten (1956) men det stora genombrottet kom med Chans (1961), en roman om en socialt urspårad flicka och en överklassynglings liv tillsammans, vilken även filmatiserades 1962. Centralt i författarskapet återfinns den populära men också kontroversiella självbiografiska sviten som innefattar Rapport (1969), Kärlek i Europa (1981), Apelsinmannen (1983), Spanska trappan (1987) Alla vilda (2004) samt Eldar och is (2010).

År 2005 mottog hon Selma Lagerlöfs litteraturpris 2005 med motiveringen: »För ett författarskap som i likhet med Selma Lagerlöfs vågar möta världen och se utan att döma.«

Birgitta Stenberg finns översatt till tyska, norska, danska, finska, nederländska turkiska, ungerska och spanska.

Relaterat

Älskade kor och arga tjurar

Om boken

Tänk vad en ko kan hitta på. Som att åka på en timmerflotte eller uppträda som sångerska i Paris. Eller jaga upp folk i träd, och dansa. Kor kan många konster. Och tänk vad tjurar kan bli arga. Som när någon spelar hög grammofon mitt framför mulen på dem. Tur att det då finns någon som vet hur de ska tas, när de blir sådär folkilskna. På den här skivan finns älskade kor och arga tjurar som du känner från Astrid Lindgrens värld och Beppe Wolgers berättelse, och förstås alla de figurer som råkar ut för dem: Findus, Billy och Madicken. Och så Mamma Mu förstås. En ko som kan ha kul på sitt eget sätt. Berättar mellan alla ko-miska upptåg och äventyrligheter gör Birgitta Andersson, en sann ko-medienne! Här kan du provlyssna. Innehåll: Ko-kuling vid fäbod Småländsk tjurfäktare ur Kajsa Kavat? av Astrid Lindgren Del av Pannkakstårtan ur Pettson och Findus av Sven Nordqvist Billy på landet av Birgitta Stenberg Mammas födelsedag ur Madicken av Astrid Lindgren Mamma Mu dansar ur Mamma Mu av Jujja och Tomas Wieslander Ur En kos dagbok av Beppe Wolgers Vallarelåt av Gustaf Fröding och Daniel Bingert (musik) 1 CD - ca 1 timme I samarbete med Gammafon.

Jujja Wieslander, Astrid Lindgren, Tomas Wieslander, Sven Nordqvist, Birgitta Stenberg

Älskade kor och arga tjurar