Lasse Åberg

Media

Pressbilder

Lars Gunnar (Lasse) Åberg, är född 1940 i Hofors i Gästrikland. Han är konstnär, filmregissör, skådespelare, musiker och författare. Lasse kallas "Trazan" i Electric Banana Band och har skrivit låttexterna till bandet. Han är utbildad i grafisk formgivning vid Konstfackskolan i Stockholm 1960–1964 och framträdde från mitten av 60-talet med Ardy Strüwer i komiska teveprogram. Den stora barnpubliken nådde han senare med program som Trazan Apansson, Zwampen, Hur bär du dig åt människa? och Disneytajm.

Rockgruppen Electric Banana Band har gjort flera guld-, platina- och Grammisbelönade album. Lasse har även haft framgångar som regissör och skådespelare med publikdragande filmer som Repmånad, Sällskapsresan och Snowroller. Han driver sedan 2002 Åbergs Museum i Bålsta med konst, serieoriginal och en av världens främsta Disneysamlingar.

Lasse Åberg tilldelades Piratenpriset 2015 med motiveringen: "Årets pristagare har med lågmäld och träffsäker humor roat oss i snart 50 år, som skådespelare, musiker, regissör, författare, formgivare, konstnär och samlare av allt som har med Musse Pigg att göra. Med sina "rapporter från folkhemmet" har han blivit en av våra mest folkkära underhållare. Som Trazan Apansson i Electric Banana Band blev han barnens favorit, som Stig-Helmer i "Sällskapsresan" blev han allas favorit. Fritiof Nilsson Piraten-priset 2015 tilldelas Lasse Åberg."

Relaterat

Zingalongtajm med Electric Banana Band

Om boken

År 1980 ringde Lasse Åberg till Janne Schaffer och frågade om han ville vara med som zebra i ett djurinspirerat popband. Janne sa ja - resten är historia!

Sjung karaoke tillsammans med Electric Banana Band! 25 stycken kul och rockiga hits som "Banankontakt", "Zwampen" och "Min piraya Maja" finns i denna sångbok med digital spelare. Här finns också kul illustrationer av Lasse Åberg, fotografier, och en massa fakta om bandet.

Fröet till det som skulle komma att bli Electric Banana Band såddes redan 1976, då Lasse Åberg skapade barnprogramserien Trazan och Banarne.

Electric Banana Band, med Lasse Åberg, Klasse Möllberg och Janne Schaffer som frontfigurer, har släppt ett stort antal plattor. Flera har sålt guld och platina.

Janne Schaffer, Lasse Åberg, Lasse Åberg

Zingalongtajm med Electric Banana Band