Magnus Carlsson

Foto av:

Åsa Liffner

Ett av mina första minnen sträcker sig tillbaka till hösten 1967 då stora delar av vårt avlånga land drabbades av en ohygglig storm. Man kanske till och med skall benämna den naturkatastrofen under rubriken orkan. Eftersom jag bara är lekman på meteorologiska termer är jag osäker. Hur som helst var det under en eller ett par dagar rejält blåsigt. Träden knäcktes som tandpetare och tak slungades av sina huskroppar som vore de av papper. Efter mycket tjat och gnat lyckades jag med konststycket att få mina föräldrars samtycke till att förverkliga min idé om att vistas utomhus. Man knöt fast mig i en bogserlina om midjan och fäste andra änden i räcket på altanen. Strax kunde jag luta mig mot de starka vindarna som med lätthet lyfte mig upp mot skyn, eller åtminstone mot altanens tak. Och på kvällen fick vi sitta på golvet i vårt strömlösa hus och äta gasoluppvärmd spenat och fiskpinnar. Precis som indianerna. Tror jag.

Gymnasietiden flöt fram i sakta mak och har inte satt några bestående men. Förutom några skärsår från en hal sten täckt med snäck- och musselskal som jag otursamt nog råkade glida ner för under biologiexkursion förlagd till en gudsförgäten strand på västkusten. Eller om det var en avslutningsfest. Man glömmer detaljer och försöker koncentrera sig på det som är viktigt. T ex ens arbetsuppgifter.

Den senare delen av mitt trettiotvååriga liv har av någon anledning kretsat kring animerad film. Sakta och försiktigt har jag fått lära mig mycket om hur filmproduktion går till. Allt ifrån att köpa filmburkar, sätta filmen i kameran, filma, framkalla (eller ”soppa” som det heter på fackspråk) till att titta på och analysera det färdiga resultatet. Jag har även fått skriva manus, designa karaktärer, ljudlägga samt skriva musik. På senare år har jag till och med fått betalt för att göra det. Både av såväl nationell som internationella TV-bolag. Vilket är en oerhört förnämlig förmån. Att få prova på lite av varje. Som nu - att få göra böcker. Jag vill härmed förmedla mitt innerliga tack till alla som gjort detta möjligt, vilket är ganska många. Men mitt kanske allra största tack måste nog ändå gå Barbro Svensson, som genom hela min levnad inspirerat mig till att göra just detta - pröva på lite av varje. Tack!

BIOGRAFI
Född 1965. Uppvuxen i Göteborg. 1988, efter ett antal år på diverse konstutbildningar, började Magnus Carlsson arbeta med animation.
I början av 90-talet flyttade han till Stockholm för att arbeta med Filmtecknarna AB.
Magnus Carlsson har producerat ett antal animerade tv-serier och kortfilmer, och han arbetar nu som kreativ producent på Wegelius animation AB.
Lisa får en barnvakt är Magnus Carlssons första bok. Förlagan till den lilla figuren är författarens sambo, Helene Edsta, som också formgivit boken. När paret var och svirade i London, passade Helene på att låta göra dreadlocks. Resultatet föranledde Magnus att rita en karikatyr, och se - Lisa var född!
1996 mottog han Chaplinpriset.

Filmografi
1990 Lisa has a little cat
1990 Tillsvidare
1991 Report from the blue observer
1991 Sela
1991 It´s hard to move
1992 Mr Carlsson (tv-serie för SVT2)
1993 Alice i Plasmalandet (tv-serie för SVT2)
1993 The Jazz-gallery
1994 Min åsikt (tv-serie för SVT2)
1994 Robin
1994 Lennart
1995 Sten och Ebbe (tv-serie för SVT2)
1995 The three friends...and Jerry
1995 Lennarts tips (tv-serie för TV4)
1995 Lennarts julkalender (julkalender för TV4)
1995 Sverige
1996 Lisa
1996 Robin (tv-serie för SVT1) 
1996 fick Magnus Carlsson Chaplinpriset

Relaterat

Magnus Carlsson

Robin