Lars Steiner

Foto av:

Patrik Engström

Till Agnes

– Jag tänkte kolla om du har lust att bli Agnes gudfar? Min vän skulle döpa sitt barn och undrade om jag ville ställa upp. Lars Steiner – gudfadern. Jag blev otroligt smickrad och stolt, tackade omgående ja och började sedan fundera. Vad går det egentligen ut på? Har det något med filmerna att göra? På nätet hittade jag svaret och blev överraskad. Det innebär ett stort ansvar! Man ska hjälpa till med barnets uppfostran och så ska man helst hälsa på varje år och tända ljus. En viktig del är ju det där med kristna värderingar också. Det kändes lite mer komplicerat än jag hade tänkt mig. Men jag tog tjuren vid hornen och gav mig genast i kast med den religiösa biten. Efter någon månads pysslande stod den, lagom till dopet, färdig för världen att beskåda. Det var en pekbok om Bibeln som jag kallade Pekbibel. Tre år senare, via några uppskattande kollegor och ett mail med bilder på hur den såg ut, blir den nu utgiven på Rabén & Sjögren. Och med hjälp av redaktionen på Rabén har den blivit ännu bättre än originalet.

Att ta sig an Bibeln i pekboksform kan tyckas enkelt. Men det är det definitivt inte. En av grundidéerna var för mig att skapa en kombinerad pekbok och sagobok där man om man vill kan berätta till varje bild. På så vis räcker den ju mycket längre. Att sedan hitta dessa väl kända berättelser och koncentrera dem till ett avbildat objekt som ett barn kan begripa är jättekrångligt. Det roligaste var väl kanske ändå just det. Att få ställa upp alla historiska saker och figurer och liksom ”ta ett kort” av dem. Ofta är personerna avbildade strax innan eller strax efter något stort har inträffat. Tittar man noga kan man se det; Adam och Eva helt ovetande om det förestående syndafallet, David och Goljat sägandes ”cheeze” innan den stora fajten och Josef – lycklig men med en liten liten gnutta tvivel vid den nyförlöste i krubban. För att inte tala om duvan på första uppslaget som inte fattar att den är med på bild ens. Ett gott betyg är att alla barn jag testat boken på verkligen gillat den. Kanske allra mest för att den är så färgstark. Och att den går att tugga på.

Att bli publicerad var inget jag kunde föreställa mig för några år sedan. Men kanske när jag var liten. När jag var liten och växte upp i Näsviken, ett litet insomnat brukssamhälle utanför Glada Hudik. Då brukade jag teckna roliga gubbar och serier. I massor. När jag senare började i gymnasiet tecknade jag fortfarande serier. Och när jag fortsatte min karriär som teknolog på Kungliga Tekniska Högskolan hade jag en hel uppsjö serieprojekt på gång parallellt med studierna. Sen tog det stopp av någon anledning. Kanske var det lumpen, vad vet jag. Jag tecknade allt mindre med åren men började istället jobba som formgivare. Tio år senare är jag nu art director. Och så ska man ge ut sin första bok. Med tecknade gubbar i. Det känns nästan som att cirkeln är sluten.

/Lars Steiner 

Lars Steiner, född 1972, kommer från byn Näsviken utanför Hudiksvall. Han är sedan barnsben vansinnigt intresserad av att teckna och jobbade en del som illustratör under studietiden. Lars läste till grafisk ingenjör på KTH men sadlade om till formgivare efter fullgjord utbildning. Sedan dess har han jobbat som Art Director på ett antal byråer i Stockholm. Pekbibel är hans debutbok.

Relaterat

Pek-Elvis

Om boken

Rocka med bebisen! Ny pekbok av Lars Steiner, som kom ut med Pekbibel 2006. Pek-Elvis är en charmig pekbok med mycket humor och attityd. Här pekar ni på alla sakerna som Elvis hade men som också finns i mer eller mindre vanliga hem. Rockiga mammor och pappor, mor- och farföräldrar, vänner och bekanta kommer att älska att visa bebisen gitarren, bootsen, bilen och allt det andra. Ingen är för ung för att skaka rumpan till Elvis!

Lars Steiner

Pek-Elvis