Sherman Alexie

Media

Pressbilder

Sherman Alexie föddes den 7 oktober 1966 i indianreservatet i Wellpinit, Washington, på den amerikanska västkusten. Hans mamma är Spokane-indian och hans pappa Coeur d’Alene-indian.

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Det finns flera likheter mellan Junior i Alexies första ungdomsbok Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian och Sherman Alexies egen uppväxt. Precis som Junior föddes Sherman med hydrocefalus, dvs vattenskalle, och när han opererades för detta vid sex månaders ålder var chanserna för att han skulle överleva mycket små. OM han överlevde förutspåddes han bli gravt utvecklingsstörd. Men läkarna hade fel. Alexie fick visserligen leva med epilepsiliknande anfall, men han var ett ovanligt begåvat barn. Redan vid tre års ålder lärde han sig läsa och inom några år slukade han allt han kom över - från bilmanualer lånade på reservatets bibliotek, till John Steinbecks Vredens druvor - vilket fick hans släkt att betrakta honom som fullständigt obegriplig.
Alexie gick i indianreservatets egen skola ända tills han blev tonåring. Precis som Junior råkade han då få syn på sin mammas flicknamn i en av skolans slitna gamla böcker som de fortfarande använde sig av i undervisningen. Det här blev en så stark symbol för hopplösheten i reservatet att Sherman sökte till Reardan High, en helvit skola ca 20 miles från Wellpinit, med rykte om sig att ha bra utbildning. Där blev han även stjärna i skolans basketlag. Och precis som i boken ”var den enda indianen förutom jag själv skolans maskot”.

Försökte bli läkare

Efter att ha tagit examen från Reardan High började Sherman Alexie på läkarlinjen på Washington State University. Efter att ha svimmat tre gånger under anatomilektionerna insåg han dock att han nog borde överväga att byta karriär. Av en slump hamnade han på en poesi-workshop på universitetet. Någonting klickade och 1989 började Sherman själv att skriva. 1992, när Alexie var 23 år, debuterade han med diktsamlingarna The Business of Fancydancing och I Would Steal Horses. Då hade han sedan flera år varit alkoholist. Inför utgivningen av diktsamlingarna tog han steget och blev helnykterist. Sedan dess har han gett ut en mängd diktsamlingar och novellsamlingar, som oftast kretsar kring livet i indianreservatet och relationer mellan indianer och vita.

Stand-upare och filmmakare

Förutom författandet jobbar Alexie bland annat som stand-up-artist. Tillsammans med musikern och Colville-indianen Jim Boyd har han också spelat in albumet Reservation Blues. Han har också jobbat med filmen Smoke Signals, som vunnit flera fina priser, samt jobbat som gästlärare på Washington State University.
Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian är Sherman Alexies debut som barn- och ungdomsboksförfattare. Av hans vuxenböcker finns en översatt till svenska; Rödskinn (2004).
Sherman Alexie bor i Seattle, Washington, tillsammans med sin fru och två söner.

Relaterat

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Om boken

Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar, är född med vattenskalle och sitter helst av allt hemma och ritar serier. En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: Åk härifrån, så fort du bara kan. Mister P har tvingats bevittna allt för många begåvade barn i reservatet som bara fått lära sig en sak: hur man ger upp. Trots att nästan alla på reservatet ser honom som en svikare och förrädare, lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola 22 miles bort. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten.

Mitt liv som halvtidsindian bygger på den hyllade författaren och komikern Sherman Alexies egna upplevelser. En sorglig men varm berättelse, välskriven, full av humor kryddad med Ellen Fornays underbara illustrationer i seriestil.


* Vinnare av det prestigefyllda National Book Award for Young People's Literature

* På Publisher Weeklys "Best Books of the Year"-lista 2007

* Topp-tio på New York Times Bestsellers list


Sherman Alexie, Ellen Forney

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian