Moni Nilsson

Foto av:

Leif Hansen

Moni Nilsson, född 1955, är författare till en rad populära barn- och ungdomsböcker. Hennes debutbok, Bartolomeus och spöket, kom 1983. Sedan dess har hon skrivit böckerna om bland andra Tsatsiki, Salmiak, Semlan och Gordon.
2009 kom första boken om Kompisen med illustrationer av Per Gustavsson. Kompisen är för liten följdes 2010 av Kompisen längtar

Priser och utmärkelser i urval:

1997 – Bokjuryn – Bara Tsatsiki (kategori 7-9 år)
1998 – Nils Holgersson-plaketten – Bara Tsatsiki
1999 – BMF-plaketten – Tsatsiki och kärleken
1999 – Bokjuryn – Tsatsiki och Kärleken (kategori 7-9 år)
1999 – Wettergrens barnbokollon – Tsatsiki och Kärleken
2001 – Bokjuryn – Tsatsiki och Kärleken (kategori 7-9 år)
2003 – Bokjuryn – Malin + Rasmus = Sant(kategori 14-19 år)
2005 – Tower of Babel Honour (Estland) – Tsatsiki och Kärleken
2007 – Carrousel international du film de Rimouski/Quebec, Canada
Hoppet – för bästa filmmanus
2010 – Astrid Lindgren-priset


 

Relaterat

Kompisen är för liten

Om boken

Hos gammelfarmor är det mörkt fast det är dag. Olivia och Kompisen är på besök och ska pyssla. Men Kompisen är rädd, för nästan allt.

Kompisen är liten och rädd. Men han har en stor och modig vän som vågar! Olivia kan allt. Hon kan till och med klippa med stora, farliga saxen. Fast hon inte får.
- Gör det inte, viskar Kompisen och blir rädd igen.
- Jo, säger Olivia. Jag kan faktiskt klippa allt!
Olivia kan klippa gammelfarmors tidning.
Och klippa boken.
Och klippa ett fint hål i strumpan, så hela tån tittar ut.
Olivia vågar klippa hål med den stora saxen, hoppa högt och hon är en mästare på att sy. Själv är Kompisen liten och rädd för nästan allt, till och med för gammelfarmor. Så rädd att han inte vågar säga något när Olivia klipper av hans öra. Eller säga nej när hon frågar om hon ska sy på det igen …

Moni Nilsson, Per Gustavsson

Kompisen är för liten

Kompisen blir arg

Om boken

Kompisen är så arg på Dockan att han nästan brinner upp. Som ett ångande strykjärn och en kokande kastrull. Allt snurrar runt, han vill riva, bita och förstöra. Tredje boken om Olivia och Kompisen handlar om ilska, om Kompisen som är riktigt förbannad!

Kompisen får följa med Olivia till dagis. Det får inte Dockan, fast hon så hemskt gärna vill. När Kompisen kommer hem igen är inget sig likt. Dockan leker med Räven och Kompisen får inte vara med. Dockan och Räven har hemligheter, viskar, skrattar och har kul. Kompisen bryr de sig inte längre om. Det är inte roligt för Kompisen och plötsligt går det inte längre. Det brister och han blir argare och argare och argare…

"Kompisen blir alldeles varm.
Som ett ångande strykjärn och en kokande kastrull.
Han vill slå.
Han vill spotta.
Han vill skrika.
- Dumma er!
En argeld brinner i honom.
Brinner och brinner.
Allt blir rött och svart."

Kompisen blir så arg att han nästan brinner upp. Han kan inte sluta bråka, fast han vill. Allt snurrar runt, han vill riva, bita och förstöra. En lugn hand klappar honom mjukt. Och till slut går det faktiskt över. Kompisen blir alldeles trött och plötsligt ångrar han sig. Så dum han är! Hur ska någon nånsin vilja leka med honom nu?

Bilderböckerna om Olivia och Kompisen handlar om svallande känslostormar. Känslor som tar över, som inte går att behärska eller styra. I tredje boken om Olivia och Kompisen tar Moni Nilsson & Per Gustavsson sig an ilska. På pricken - i både text och bild - gestaltar de en obehärskad, villkorslös ilska - som nog alla barn kan känna igen sig i.

Moni Nilsson, Per Gustavsson

Kompisen blir arg