Ingela Jonasson

Foto av:

Christer Ehrling

Ingela Jonasson, född 1966, kommer från Lerbäck, en gård i Dalsland nära Dals-Ed och numera bosatt i Göteborg. Jonasson har en magisterexamen i keramikkonst 1999 från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk och är författare till två pysselböcker.

Så här berättar Ingela själv: Att ”göra och hitta på” har gått som en röd tråd genom mitt liv. Efter en lång arbetsdag, när jag till exempel har hållit i en skapande verkstad eller fotat pysslande barn – kan jag ändå få lust att pyssla med något på kvällen tillsammans med mitt barn. I min konst har görandet och min lust att berätta hjälpt mig att vara den människa jag är idag.

När jag var liten hade jag alltid massor av tuschfläckar på händerna, jag ritade väldigt mycket och överst på önskelistan stod alltid ett nytt ritblock och nya färger. Och jag klippte och tejpade ihop olika saker av papper. Jag blir förresten fortfarande lycklig av att klippa i papper – och tycker att jag tänker så bra när jag klipper. Det är inte alltid så viktigt att det blir bra, eller ens klart. Det allra viktigaste är nog glädjen i själva görandet.

Förutom själva görandet, så tycker jag om att förmedla något vidare till andra. Det finns förstås olika sätt att göra det på, ibland som pedagog, ibland som utställande konstnär – men även i bokform. Mina böcker vill jag ska vara som roliga och pysselsugna kompisar, som några vänner du kan fråga ”vad ska vi göra?” Dessutom trivs jag väldigt bra med att skriva och fota, att ordsätta ett görande och visa ett förlopp i ord och bild. Det är ett spännande förmedlingsuppdrag.

Relaterat

Nu är det äntligen Jul

Om boken

Julen kommer varje år och med den alla de roliga berättelserna i bilderboksform om hur Spöket Laban, Babar, Tomten, Snickar Andersson, Kajsa Kavat, mössen och Måns och Mari firar jul på sitt eget vis. Högläsning och lustbläddring för hela familjen! Sist men inte minst pyssel och sånger för stora och små.

Ur innehållet:
Är det jul nu igen? sa Spöket Laban av Inger Sandberg, illustrerad av Lasse Sandberg
Tre pepparkaksgubbar och Sockerbagaren illustrerade av Catarina Kruusval
Kajsa Kavat hjälper mormor av Astrid Lindgren och Ilon Wikland
Tomtarnas julnatt illustrerad av Mia Nilsson
Måns och Mari om vintern av Kaj Beckman
Babar och jultomten av Jean de Brunhoff
Snickar Andersson av Alf Prøysen, illustrerad av Jens Ahlbom
Tomten av Lennart Hellsing, illustrerad av Catarina Kruusval
Julgransinvånare och Teater-Tomtar, pyssel av Ingela Jonasson
Mössens julafton av Alf Prøysen illustrerad av Kjell Midtun
Julpyssel illustrerat av Mia Nilsson
Tomten är vaken av Astrid Lindgren, illustrerad av Kitty Crowther

Astrid Lindgren, Inger Sandberg, Lennart Hellsing, Antologi , Ilon Wikland, Jens Ahlbom, Lasse Sandberg, Maria Nilsson Thore, Catarina Kruusval, Kitty Crowther, Alf Prøysen, Ingela Jonasson

Nu är det äntligen Jul

Pyssla tillsammans

Om boken

Att pyssla tillsammans med barn är ett fint sätt att umgås, leka och skapa. Den här boken är proppfull med roliga idéer och bra instruktioner till pyssel som både små och stora klarar av. Och de flesta av pysslen går sedan att leka med!

Ett magiskt spö, ett lyxigt tittägg, en spökkostym eller en flugsvampskudde - här finns massor med förslag på roliga och fina pyssel som passar också mindre barn. För även små barn har glädje av att pyssla och skapa, och pysselstunden är ett kul sätt att vara tillsammans! Att barn själva prövar att göra egna leksaker kan också ge stärkt självkänsla av att kunna genomföra ett litet men viktigt projekt från idé till färdig och konkret form.
Boken innehåller en mängd fiffiga pysselidéer, och det finns gott om beskrivningar i både bild (rikligt med foton) och text hur man går till väga.

Pysslen är uppdelade efter vilket material som används: papper, tyg, trä och gips till exempel, och enkla recept finns på hur man blandar trolldeg, gips, pappersmassa osv. För den som är på resa eller vill hinna en improviserad pysselstund efter dagis, så finns tips på resepyssel och "after dagis".
Det ska absolut inte vara ruinerande att pyssla, så basmaterialen är enkla och lätta att få tag på. Allt går att utföra hemma vid köksbordet utan stora kostnader. Ja, det här är en riktigt inspirerade bok med förslag på fina och användbara grejor att göra - från tomförpackningar och enkla material till fantasieggande skapelser. Men viktigast är ändå att ha roligt tillsammans!

Ur innehållet:
Busiga spindlar
Vägg-teater
Cykelkörkort
Flera sorters spöken
Gjuta gips i förpackningar
Håriga mössor
Julgranskalender
Koja som rockar
Lyxigaste äggen med ögongodis
Lösnäsor
Magiska spön
Mjukismonster
Riktig låtsasmat
Sandgjuta gips på stranden
Super-Nallen

Gå gärna in på Ingelas hemsida: www.pysslatillsammans.se


Ingela Jonasson

Pyssla tillsammans