Mark Haddon

Media

Pressbilder

Mark Haddon är född i Northampton, men bor numera i Oxford. Han har skrivit flera barnböcker, men är mest känd för sin prisbelönta roman Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Berättelsen om 15-åriga Christopher som har Aspergers syndrom har lästs och älskats i över 40 länder.

Boom! publicerades första gången 1992 i England. Då hette den Gridzbi Spudvetch! En oerhört löjlig titel, tycker Mark Haddon själv. Ändå blev boken så läst och omtyckt att författaren genom åren blivit överöst med brev från barn som ville att boken skulle tryckas om. Nu är berättelsen uppdaterad, och Haddon har döpt om den till något som alla kan uttala.

Relaterat

Boom!

Om boken

Vad är det för fel på Jims lärare egentligen? De beter sig nästan som om de vore från yttre rymden …

Jim är rätt säker på att han hamnat i en nästan olöslig knipa. Hans illaluktande storasyster Becky säger att hon har hört hur hans lärare diskuterat att de ska sparka ut Jim från skolan och placera honom på en skola för barn med problem. För att han är för lat. Och korkad. Visserligen skulle Becky mycket väl kunna tänkas säga en sådan sak bara för att jävlas, men Jim känner sig inte riktigt säker. Han är faktiskt lat. Och man kan inte direkt beskylla honom för att vara någon Einstein heller.

Tillsammans med sin bästa kompis Charlie bestämmer sig Jim för att spionera på sina lärare och se om det ligger någon sanning bakom Beckys påståenden. De placerar en walkie talkie i lärarrummet, och gömmer sig med den andra walkie talkien på behörigt avstånd. Ganska snart inser de att det verkligen är något lurt på gång i lärarrummet. Något riktigt lurt. Varför pratar lärarna plötsligt med varandra på ett helt främmande språk? Är de bankrånare som måste uttrycka sig i koder? Hemliga agenter? Eller är de kanske… aliens?

Boom! är ett skrattframkallande äventyr i högt tempo, där vardagliga familjemiddagar blandas med skruvade rymdfärder.

Mark Haddon

Boom!