Sofia Johansson

Foto av:

Emmelie Åslin

Jag klättrade förmodligen alldeles för högt i träden. Jag fick blåmärken på benen efter lekar i snöhögar och pulkabackar. Jag färgade mina knän gröna i glidtacklingar på gräsmattan bakom huset där små fotbollsspelare övade finter. Däremellan låg jag på sofflocket i köket och läste. Och drömde. Jag minns att jag kände mig fri.

Sedan lärde jag, att anpassa mig allteftersom. Anpassa mig till det som flickor i min ålder gjorde. Eller förväntades göra. Och det skedde utan att någon sa något till mig.

De där förväntningarna på hur man ska bete sig beroende på nationalitet, ålder, kön, hårfärg och så vidare, når oss även om vi blundar och håller för öronen. De finns i luften omkring oss.

Min debutbok handlar om en pojke som virkar mössor. Han vill inte prata om sitt intresse. Om han gör det, tänker han, så kanske någon vill tycka något om det och det skulle kunna få honom att ändra på sig.

Jag är född 1974 i Gävle där jag är uppvuxen. Efter ett par år på vift flyttade jag till Sundsvall för att studera på högskola. Åren gick, jag fick jobb, familj och hus och stannade kvar. Nu bor jag med min sambo och våra två barn strax söder om staden. På högskolan studerade jag medieteknik i fyra år och därtill är jag utbildad journalist. I dag arbetar jag med IT. På kvällarna när barnen somnat sätter jag mig vid datorn för att skriva. I skrivandet når jag tillbaka till barndomens frihet och jag behöver inte anpassa mig.

Relaterat

Nils hjälper laget

Om boken

Nils har en hemlighet: han virkar. Det är mormor som har lärt honom. Men att han gillar att virka är inget som han pratar om - det är alldeles för pinsamt.

En dag kommer hockeykillen Sixten fram till Nils och frågar varifrån Nils fått sin mössa. Sixten vill absolut ha en likadan, mössan har ju Veda IF:s färger. Hur ska Nils göra nu, vågar han berätta att han virkat den själv?

Sofia Johansson är debutant och tillsammans med Per Gustavsson har hon skapat en fin berättelse om en självständig kille som som gärna vill vara lite för sig själv, utan att för den sakens skull vara utanför.

Sofia Johansson

Nils hjälper laget