Pia Johansson

Foto av:

Anders Lindgren

Jag är född ute på västgötska landsbygden 1966. Där är jag uppvuxen och efter diverse skolor, jobb och resande är jag nu bosatt i Göteborg med sambo och liten bäbis. Här har jag utbildat mej vid HDK, linjen för grafisk design och jobbar nu som frilansande illustratör, mestadels för olika tidningar och tidskrifter, men också läromedel m.m. Jag har också gått en termin på Konstfacks animationslinje och en termin vid Danmarks designskole i Köpenhamn.

När jag var liten ute på landet fanns det inte mycket att göra, så jag satt mest på min kammare och ritade från späd ålder. Att det var något man kunde göra som arbete och tjäna sitt levebröd på hade jag dock inte en tanke på, så vägen har varit lång, snirklig och långt ifrån självklar.
När jag nu har förmånen att få göra bilder i olika sammanhang så hoppas jag att jag har kunnat ge mina figurer så pass mycket liv att de kan spankulera in till andra människor och leva vidare i deras fantasi. Att mina figurer ska ge sig ut i världen. Gubben som grät är min debut som barnboksillustratör.

Relaterat

Gubben som grät

Om boken

Pernilla Stalfelt är en av de mest underfundiga och egensinniga bilderboksmakarna i Sverige. Vanligtvis ritar hon egna bilder till sina texter men i Gubben som grät har hon valt att samarbeta med Pia Johansson, som här gör en stark bilderboksdebut. Det var en gång en gubbe som grät. Gubben hette Staffan Bullersväng och han grät nästan för allt. För att han inte fick bada, för att han inte tyckte om spenat eller för att det var så långt till jul. Men till sist tog tårarna slut i ögonen för inte ens den här gubbens gråt varade för evigt. När tårarna torkat kom brevbäraren. Och gubben fick ett paket. Paketet innehöll en cykel! Han kunde inte cykla, men det viktiga var att han försökte ändå! Och det gick. Och han blev så glad! Den dagen var den lyckligaste han någonsin varit med om. Pernilla Stalfelt skriver om sånt som hon vet att barn tycker är intressant och gärna vill fundera på. Hon har sagt att hon tycker om att beskriva saker som balanserar på en gräns. Precis just det gör gubben när han slutar gråta och börjar skratta. Kanske är det ett barns spontana idé som inspirerat Pernilla till den underfundiga historien där dynamiken mellan bild och text väcker fantasin och triggar fram samtal. Gubben som grät är precis en sån bok där bild och text har exakt samma specifika vikt som läsarens fantasi. Sagt om Pernilla Stalfelts bilderbok Fisksaga (R&S 2001): "Det här är en bok att skratta åt, men också att haja till inför" Tove Jonstoij, DN. "Jag skrattade faktiskt tills tårarna rann." Nina Lindström, Örebro Kuriren. "Pernilla Stalfelt överraskar alltid. Hon är komikern in absurdum." Lisa Henriksson, Opsis Kalopsis.

Pernilla Stalfelt, Pia Johansson

Gubben som grät