Stig Lindberg

Media

Pressbilder
Stig Lindberg (1916-1982) är en av Sveriges mest populära formgivare. Lindberg är kanske främst känd för serviser som Berså, Spisa Ribb, Terma och det konstgods han arbetade med under sin långa anställning vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Från 1947-1949 formgav han glas åt Målerås glasbruk och textilier åt NK. Samtidigt arbetade han som bokillustratör. I Lindbergs produktion hittar man även spelkort, textilmönster och omslagspapper – inga uppdrag var för små. År 1957 lämnade Lindberg sin post som konstnärlig ledare på Gustavsberg och blev huvudlärare i keramik vid Konstfack fram till 1972. Bland eleverna fanns glaskonstnärerna Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien. Han fortsatte att illustrera barnböcker, och vem minns inte klassikerna Nyfiken i en strut och Krakel spektakel! Han lämnar efter sig en rik produktion av former, färger och illustrationer, som uttrycker en större lekfullhet, färgglädje och humor än det typisk strama och svala skandinaviska formspråket.

Relaterat

Visor och ramsor i Hellsingland

Om boken

Sångbok + CD med barnmusik

I juni 2009 fyller barnens egen poet, Lennart Hellsing, 90 år. Det firar vi med att samla tjugo av hans mest älskade visor i en läcker presentvolym med en härlig cd. Dansa med Herr Gurka eller ta en svängom med Krakel Spektakel och duddeldia med Selma Selleri och de andra godingarna i den färgstarka sångkavalkaden. Klassiska illustrationer, skapade av Ströyer, Lindberg, Hald och Nygren sprider glans över sidorna och riktigt unga Hellsingdiggare hittar bilder av "sina" favoritillustratörer som Sven Nordqvist, Pija Lindenbaum och Charlotte Ramel.

Lennart Hellsing, Sven Nordqvist, Pija Lindenbaum, Charlotte Ramel, Eva Eriksson, Poul Ströyer, Tord Nygren, Fibben Hald, Stig Lindberg

Visor och ramsor i Hellsingland