Sergej Kotov

Media

Pressbilder

En lunsig och en spattig

"En blåsig kväll satt vi två i en vindsvåning i Fredrikshamn och pratade i mun på varandra, skrev och skissade på något som skulle bli en berättelse om två små barn och en resa till månen. Då var vi väldigt entusiastiska och jobbade till sent på natten med berättelsen. Boken om månresan blev aldrig klar men de små barnen förvandlades några år senare till en björn och en filur och resan till månen blev istället till en tur runt jorden. Björnen uppenbarade sig först i en serie skämtteckningar som gjordes i samarbete med en vän. Vi tyckte att det skulle vara en rolig idé att föra samman en så stor lunsig Björn med en liten spattig Filur i ett slags Puh/Nasse-förhållande.

Vi föddes båda 1978, Sergej i Murmansk och Anna i Skåne. 1992 kom Sergej till Sverige. Efter att ha avslutat det estetiska programmet på Schillerska gymnasiet i Göteborg har vi nu under några år försökt att utbilda oss. Vi har båda ritat så länge vi kan minnas och lusten att rita har alltid funnits hos oss även om det ibland går långa perioder utan att vi så mycket som lyfter en penna.

Vi har ofta mött förundran över hur vi båda kunnat stå för illustrationerna. Men att rita tillsammans är inte något problem för oss. Den som har den bästa idén för en detalj eller den som lyckas få fram det bästa uttrycket hos en figur får rita den. Det enda vi gjorde var att dela upp huvudpersonerna, en jobbade med Björnen och den andra med Filuren. Men inte ens det skedde helt konsekvent.

Tove Jansson har inspirerat oss en hel del. Hennes fantastiska miljöer och persongalleri, från små knytt till tungt vandrande hemuler fanns ofta i bakhuvudet. Ytterligare inspiration kom från ryska sagor. Vårt odjur, Zmej Gorynitj, är hämtad därifrån. I orginalsagorna har han flera ormliknande huvuden och är mycket grymmare. Han ligger högt i topp bland många andra elaka typer som figurerar i rysk barnlitteratur. Det tog oss mer än ett år att färdigställa manuset, men det var ett kärt arbete och vi hoppas kunna fortsätta med nya böcker."

Anna Björklund har skrivit och illustrerat Björnen & Filuren tillsammans med Sergej Kotov.

Relaterat

Björnen & Filuren

Anna Björklund, Sergej Kotov

Björnen & Filuren