Benjamin Lacombe

Foto av:

Alyz

Benjamin Lacombe är född 1982 i Paris, där han fortfarande bor med sin hund Virgile. När Benjamin var barn drömde han om att bli filmtecknare och jobba med Disney och Tim Burton. Drömmen om att teckna förverkligade han och började 2001 sin utbildning vid École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs i Paris. Parallellt med studierna skapade han sin första serie och började illustrera böcker. Hans examensarbete "Cerise Griotte" blev hans första helt egna bilderbok, publicerad 2006 i Frankrike. Denna bok utkom året därpå i både England och USA, där den blev rosad och utsågs till en av de tio bästa bilderböckerna av Time Magazine.

Benjamin Lacombe arbetar omsorgsfullt med tusch och pensel och trots den korta karriären har han redan hunnit skapa en lång rad fascinerande bilderböcker på många av de främsta franska bokförlagen. Han ställer också regelbundet ut sina bilder på gallerier i bl.a. Paris, New York och Tokyo.

Relaterat

Snövit

Om boken

Bröderna Grimms klassiska saga om Snövit - kan den kännas ny och modern? Ja, i allra högsta grad, när bilderna är så fascinerande som här. Det är den unge, framgångsrike franske illustratören Benjamin Lacombe som slungar oss rakt in i en magisk värld med en underskön Snövit. Scenerna är både dröm- och mardrömslika, djuren är rara, och färger och former känns nya och annorlunda. Benjamin är klassiskt skolad samtidigt som hans stil har drag av Tim Burton och en touch av goth- och animebilder. Det är magnifikt, klassiskt och modernt!

Spegel, spegel på väggen där, säg vem som vackrast i landet är! Sagan om Snövit känner vi alla till: berättelsen om det vackra lilla kungabarnet som drabbas av en ondskefull och avundsjuk styvmor. När Snövit är sju år har den elaka drottningen fått nog och befaller en jägare att döda henne. Snövit ber för sitt liv, hon blidkar jägaren och springer in i skogen. Där hamnar hon hos de sju dvärgarna, och hos dem växer hon sedan upp. Men via sin magiska spegel får drottningen höra att Snövit lever, och då försöker hon på alla sätt förgöra flickan. Till slut lyckas styvmodern få Snövit att äta ett förgiftat äpple och den vackra flickan faller ihop som vore hon död. Men sagan har förstås ett lyckligt slut när den unge kungasonen flera år senare lyckas väcka henne ur dvalan.

Boken är i stort, generöst format, och bilduppslagen växlar mellan både färg och svartvitt på ett raffinerat sätt. Snövit är just så vit som snö, med läppar så röda som blod och med hår så svart som ebenholts som sagan skildrar. Och den elaka drottningen Snövits styvmor har fått drag av Medusa där hon speglar sig omgiven av kråmande giftormar. Det är en fascinerande bildvärld olik de sagobilder vi är vana vid, men som ger en ny dimension som tilltalar läsare i alla åldrar.

Snövit för en ny generation sagoentusiaster!

Jacob & Wilhelm Grimm, Benjamin Lacombe

Snövit