Barbro Lindgren tilldelas Albert Engström-priset

Publicerad:

2016-07-09

Albert Engström-priset för 2016 tilldelas Barbro Lindgren. Ellen Ekman är årets ungdomspristagare.

Barbro Lindgren får priset med motiveringen:

Barbro Lindgren kan, som ingen annan, med det enklaste av språkbruk måla upp ytterligt komplicerade relationer och händelseförlopp. Hon äger verkligen förmågan att omvandla språk till magi. Hon är en enastående författare och tillika en klarsynt och skarp betraktare. Hennes fantasi är som en tunn och glasklar is som vi kan åka ut på för att få se vilka skatter och underliga figurer som finns i djupet. Hon är oerhört produktiv och drar sig inte för att samarbeta med såväl musiker som teaterfolk. Hon är en uttolkare av det fantastiska och galna.

Mitt i detta är vardagen så uppenbart närvarande, som någonsin hos Loranga, Masarin och Dartanjang, eller Lilla Sparveln, eller i Jättehemligt. Eller för den delen i hennes vuxenböcker som fått en alldeles för undanskymd plats. Men den skuggningen beror ju bara på hennes extrema briljans som diktare och i sagoberättandet, där allvaret och humorn håller varandra så hårt i hand. Hennes uttryck är sant personligt både vad gäller texter eller bilder och det är därför hon så lätt når våra hjärtan.
Hon har ett släktskap med Albert Engström i sitt underbara och mytomana berättande. Hon är en storljugare av rang som visar oss den självklara sanningen och vi älskar henne!

Om priset:

Albert Engström-priset utdelas till enskild person eller sammanslutning som uppfyller ett eller flera av följande kriterier:

  • att aktivt och i hög grad ha medverkat till att Albert Engströms verk hålls levande
  • att aktivt ha medverkat till att kunskapen om och/eller intresset för Albert och hans verk spridits
  • att i sin produktion (motsvarande) verka/ha verkat i Alberts anda – antingen i bild, text, ton etc. eller genom att sprida glädje, genom att gissla girighet, högfärd, dumhet, skenhelighet eller på annat sätt verka för en moral i Engströmsk anda.

 

Priset utgörs av ett konsthantverk av Bo-Kenneth "Knutte" Knutsson och föreställer "Kolingen i blomsterhagen". Samt 10 000 kronor.


Foto: Thron Ullberg (bilden är beskuren)