Marit Törnqvist tilldelas Astrid Lindgrens Världs stipendium 2016

Publicerad:

2016-11-08

Författaren, scenografen och illustratören Marit Törnqvist tilldelas 2016 års Astrid Lindgrens Värld-stipendium på 30 000 kronor. Marit Törnqvist, utbildad på illustratörslinjen på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, har bland annat illustrerat flera böcker av Astrid Lindgren. Hon har också formgivit scenografin till Astrid Lindgrens sagotåg på Junibacken i Stockholm. Marit Törnqvist har som illustratör samarbetat med flera olika författare och själv skrivit fem böcker. Tillsammans med bokförlaget Rabén & Sjögren och Saltkråkan AB har Marit stått bakom ett nytryck av Astrid Lindgrens bok Sunnanäng på arabiska med illustrationer av Marit Törnqvist. Boken delas ut till barn på flyktingförläggningar.

Programrådets motivering till årets stipendiat:
Astrid Lindgrens Världs stipendium för 2016 tilldelas Marit Törnqvist för att hon med humor och värme illustrerat flera Astrid Lindgrenberättelser och på ett kongenialt sätt fångat deras lekfullhet, vemod och styrka. Men hon får också stipendiet för att hon under 2016 bidragit till att göra livet lättare och rikare för flyktingfamiljer på förläggningar i Sverige genom att där sprida Astrid Lindgrens böcker i arabisk översättning.

– "Sunnanäng" handlar om två utsatta barn som har förlorat allt, säger Marit Törnqvist. Men den handlar också om hoppet som finns att hitta tillbaks till kärlek, trygghet, frihet och glädje. Att dela ut just den boken till tiotusentals krigsskadade barn kändes som ett litet steg åt rätt håll. För vi vet alla att det är vår barndom som till en stor del kommer att avgöra vad vi klarar under vårt senare liv. Naturligtvis är det vår plikt att visa medmänsklighet under denna flyktingkris, men jag ser det också som en chans att få visa vilka vi är, avslutar Marit Törnqvist.

Astrid Lindgrens Värld-stipendiet delas varje år ut till en person eller organisation som i Pippi Långstrumps anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn. Stipendiet är på 30 000 kronor. Stipendiet delades ut i samband med en föreställning i Astrid Lindgrens Värld under Höstlovsöppet i dag lördag den 5 november.

Stipendiaten väljs av företagets programråd där anhöriga och vänner till Astrid Lindgren sitter, de är: Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman, Astrid Lindgrens barnbarn Nils Nyman, författarinnan och journalisten Margareta Strömstedt, förlagsprofilen Marianne Ericsson, Barbro Alvtegen, Leif Ruhnström och företagets vd Joacim Johansson.