Johanna Westman får tidningen Allt om Mat:s stora pris

Foto av :

Ulrika Pousette

Publicerad:

2016-11-10

Johanna Westman har tilldelats tidningen Allt om Mat:s stora matpris för "ett långsiktigt arbete med att utbilda och entusiasmera barn och ungdomar i köket".

Grattis Johanna! Hur känns det?

Jag blev framförallt väldigt rörd och glad. Jag jobbar mycket och ibland tvivlar jag på det jag håller på med. Betyder det något? Fyller mitt arbete någon som helst funktion? I de grubblerierna kändes det underbart att bli sedd på detta sätt. Det är ett ytterst celebert sällskap att vara en av dem som får pris från Allt om mat!

Varför tror du att du har fått utmärkelsen?

Jag har ju ganska oförtrutet jobbat för att få in barnen i köket. Jag brinner för att lära ut på olika vis och för att förmedla min kärlek till mat och matlagning. Att jobba mot barn är inte det glammigaste eller mest synliga sättet att förmedla kärlek till mat, och definitivt inte det mest lukrativa. Jag gissar att jag får utmärkelsen för att jag varit så strävsam under en så lång tid och för att jag inte ger upp...

"Som receptmakare, programledare och kokboksförfattare inspirerar Johanna Westman ständigt nya generationer barn och föräldrar", står det i motiveringen till priset. Vad blir du själv inspirerad av?

Jag inspireras självklart mycket av de barn som jag har glädjen att jobba med. Det är väldigt givande att hålla kurser och möta sin "målgrupp". Sen finns det många matinspiratörer både i min omgivning och runt om i världen. Självklart tycker jag, som de flesta, att Jamie Olivers arbete är hedersamt till exempel, men många i Sverige brinner för att lära folk bli bättre, mer kritiska konsumenter och att våga lite mer vid spisen. Tanken på en mer hållbar relation till mat är också inspirerande. Det är bra tid för matlagning just nu!

Vad händer härnäst för dig?

Jag jobbar på med många olika projekt men drömmer framförallt om att få ut min mission och kärlek på ett ännu större plan. Jag har några idéer som jag går och grunnar på. Tänker att 2017 smäller det! Det ska bli året som alla barn i Sverige lagar mat minst en gång i veckan. Visst är det en underbar tanke?

Johanna Westman är aktuell med boken Grön i köket