Ett varmt tack!

Foto av :

Illustratör: Lena Sjöberg

Publicerad:

2017-05-18

Det var i början av 1942 som Hans Rabén och Carl-Olof Sjögren startade förlaget som skulle komma att bli ett av de största, mest framgångsrika barnboksförlagen i Sverige. Med en bred, konstnärlig och djärv utgivning gavs böcker ut som skulle komma att bli riktiga klassiker, om än inte alltid enbart väl mottagna i sin samtid. Det som sticker ut och är oväntat skapar ofta reaktioner men det ger också avtryck och lever kvar hos läsarna i generationer. Rabén & Sjögren har haft många modiga förläggare, inte minst Astrid Lindgren som i många år både skrev böcker själv och var barnboksansvarig på förlaget, och vars syn på barn och barnboken har präglat utgivningen i alla år. En syn som enkelt uttryckt var att hon tog barns läsning på stort allvar och förstod vad som ger barn en fängslande läsupplevelse.

Att som barn få möjlighet att läsa bra böcker öppnar dörrar till nya världar, väcker fantasin och förmågan till lek, utmanar tanken och manar till reflektion. Allt sådant som är viktigt när man växer till vuxen, ska förstå världen och så småningom ta ansvar för sig eget liv och sin roll som medmänniska och medborgare. Under åren har otaliga engagerade vuxna förmedlat våra böcker till egna barn och andras, i hem och i skola, på förskolor och bibliotek, i bokhandeln och i olika läsprojekt samt genom enkel daglig högläsning.

Det har varit en storartad utgivning de här 75 åren och många, många författare och illustratörer har givit oss förtroendet att ge ut deras böcker. Då, liksom nu, är våra författare och illustratörer det viktigaste vi har, som tillsammans med översättare, formgivare och alla kompetenta och hängivna medarbetare på R&S, skapar böcker som tål att läsas många gånger och ge just det där bestående. Det som jag är mest stolt över är att vi har lyckats hålla fast vid det som vi tycker är kvalitet när så mycket i samtiden förväntas göras snabbare, enklare och till en lägre kostnad. Vi lägger mycket tid på varje bok, är noggranna i alla led och vill försäkra oss om att både barnet som läser boken och den vuxna som i många fall väljer och köper boken ska bli nöjda med läsupplevelsen, gärna överraskade. Då har vi gått hand i hand med författare, illustratörer och formgivare och gjort det allra bästa av något från början bra.

Så varmt tack till alla er som bidragit till 75 års utgivning, till alla er som fått ut böckerna till våra läsare, till alla utländska förlag som gett ut våra böcker runtom i världen och till alla barn som läst och tagit med sig berättelserna vidare i livet!

Ann Sköld, Förlagschef


Foto: Viktor Gårdsäter