”Havet är allas hav”

Foto av :

Illustratör: Sara Teleman

Publicerad:

2017-06-01

Grethe Rottböll har skrivit Vinge äger hela havet, ett spännande högläsningsäventyr för hela familjen.

I boken köper Vinges familj en segelbåt billigt, utan att veta särskilt mycket om hur man gör med segling och vad man ska tänka på ute på havet. Och den är till viss del baserad på verkligheten, Grethes egen familj har nämligen också en liten segelbåt.

– Vår lilla segelbåt ligger ute på Djurgården och vi brukar skoja och säga att vi har sommarstuga där. Ibland ligger vi bara över i båten vid bryggan. Lyktan är tänd, vi äter kalla potatisar och lyssnar på klucket mot skrovet. Berättelsen om Vinge och hans familj började i verkligheten och som det ofta är när man är författare vill man dela med sig av det man upplever till andra.

– Så precis som vi gjorde köper Vinges familj en liten billig båt. Den är minst i hamnen. Ingen kan segla men de växer med uppgiften och en dag har de lärt sig så mycket att de kan ge sig ut på öppna vida havet. Det blir ett äventyr Vinge aldrig glömmer.

Vad är det med havet som fascinerar så?

– Havet är allas hav. Havet bara ligger där och väntar. Havet vill bli badat i och seglat på. Vem som helst kan köpa en liten segelbåt med några kojplatser. Alla kan lära sig segla och när man väl lärt sig finns det massor av spännande stränder kobbar och öar att stiga iland på. För inga pengar alls kan man sova och bo inte bara nära havet utan mitt i.

– Det var därför jag skrev boken för att påminna om att det bästa som finns är gratis! Vi glömmer bort det och längtar efter saker som är svåra att nå och kostar mycket pengar.

Hur kom du på den här karaktären och blir det fler äventyr för Vinge framöver?

– Min son Ole fick segla alldeles själv för första gången när han var åtta år. Det var han och vinden, han och havet. Vi ropade och ropade men han ville inte in till bryggan igen. När han äntligen var tillbaka sa han, "Mamma, detta är livet!"

– Vinge, hans hund Fröding, kompisen Jompa, pappa Det-går-inte-Knut, mamma Sonja och jorden runtseglaren Hendrix vill fortsätta att finnas. Men vad nästa bok ska handla om vill jag inte avslöja!

Relaterat

Vinge äger hela havet

Om boken

Tänk att ha en båt, en alldeles egen båt som man kan segla ut på havet med. Det behöver inte vara någon lyxkryssare, det räcker med en segelbåt med mast och sån där ruff. Havet ligger liksom bara där ute, redo att utforskas.

Vinges familj köper en segelbåt billigt, fast de inte vet så mycket om hur man gör med segling och så. Men som tur är träffar de skeppare Hilding som kan ALLT om båtar. Följ med på ett högläsningsäventyr för hela familjen.

Grethe Rottböll, Sara Teleman

Vinge äger hela havet