Brorsan är kung blir dramaserie i P4

Foto av :

Foto: Kristoffer Almgren /Sveriges Radio

Publicerad:

2017-06-19

Med start den 22 juli sänds dramaserien Brorsan är kung i Drama för unga i P4. Serien i fem delar är baserad på Jenny Jägerfelds hyllade bok med samma namn.


Isak Gustafsson och Ian Strömberg, röstskådespelare i "Brorsan är kung". Foto:

Det handlar om 11-årige Måns som är som vilken kille som helst, förutom att han är född med snippa. Mamman accepterar att hon nu har en son, men pappan har det svårare. Under en varm sommar i Malmö träffar Måns en ny bästa vän, en vän som kallar honom "brorsan" – och allt ställs på sin spets.

För cirka två år sedan träffade jag flera barn, både i mitt yrke som psykolog och privat, som funderade på sin könsidentitet och som berättade om omgivningens fördomsfulla reaktioner. Jag ville skriva något som beskrev en transpersons historia som ändå var hoppfull, som inte väjde för det svåra men som ändå inte var nattsvart utan till och med rolig, säger Jenny Jägerfeld.

Boken Brorsan är kung! fick ett lysande mottagande av såväl recensenter som läsare när den gavs ut förra året. Några pressröster i urval:

"Brorsan är kung! är en revolution i det lilla" Expressen

"Det är rörande, intensivt och ofta fruktansvärt roligt. Och hoppfullt." Göteborgs-Posten

"Roligt och allvarligt och viktigt och svinbra om Måns ..." Vi Läser

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hennes bok Här ligger jag och blöder vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 och blev nominerad till Slangbellan. Hon hörs ofta i radio, sänder podden Superältarna och har samtalsserierna Psykologer läser böcker, Psykologer tittar på film och Psykologer går på teater.

Läs mer om dramaserien på http://sverigesradio.se och https://mitti.se