Stockholm i vårt hjärta

Foto av :

Ur Älvsommar. Text Mårten Sandén, illustration Lina Bodén

Publicerad:

2017-06-29

I år står Stockholm i fokus. Det är nämligen hundra år sedan Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström föddes. Det uppmärksammas runtom i staden med en mängd olika evenemang under 2017. Vi passar på att tipsa om några böcker för unga läsare som utspelar sig i Stockholm med omnejd.

Läsålder 3-6

Älvsommar är en stämningsfull och spännande högläsningsbok i klassisk sagotradition av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén. En bok med stora känslor och oemotståndliga cliffhangers som kommer att älskas av både stora och små läsare. Och få den mest inbitne tvivlare att tro på älvor ...
För alla som älskade 2015 års adventsbok, Skorstensjul, blir det ett kärt återseende med skorstensbarnen!

Med 2016 års adventsbok En förtrollad jul lyckades Siri Spont skapa en aktuell och spännande berättelse som utspelar sig i julskimrande förortsmiljö och i djupaste skogar. Glimrande illustrerat av Alexander Jansson.

Läsålder 6-9

Med sina populära böcker om Jack har Martin Olczak och Anna Sandler skapat en äventyrsserie med perfekta läsa själv-böcker för 6-9-åringar. Handlingen utspelar sig i Stockholm och det är högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Det finns tre serier om Jack: Jakten på Jack (Trolldom i Gamla Stan, Vålnader på Vasaskeppet, Varulvar i Storkyrkan, Häxor i tunnelbanan), Spådomen om Jack (Drakar i Globen, Bergtroll på slottet, Sjöodjur i Slussen, Demoner i Stadshuset) och Jacks förbannelse (Vampyrer på Sergels torg, Jättar vid Kaknästornet, Näcken i Riddarfjärden och Odjur på Gröna Lund som släpps i september).

Uppe på taket på ett alldeles vanligt hus vid en alldeles vanlig gata i Stockholm bor en herre som heter Karlsson. Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år, och han bor i en liten, liten stuga som ligger gömd bakom den stora skorstenen. Karlsson på taket är god vän med Lillebror, som bor fyra trappor upp. En vacker dag kom Karlsson inflygande genom fönstret till Lillebror.
"Karlsson på taket flaxar ju omkring i Vasastan i Stockholm. Den miljön känner jag också bra till efter att ha bott där i sextio år", har Astrid Lindgren sagt om sin figur.

Lillebror och Karlsson på taket ingår i Astrid Lindgrens samlingsbibliotek, vackra volymer som intar sin självklara plats i vår svenska litteraturskatt.

Kalle Skavank och Dilsa är Stockholms södra förorters i särklass coolaste detektiver och ett oslagbart team när det gäller att lösa svåra fall. Petrus Dahlin har skapat perfekta pusseldeckare för nybörjarläsare och andra som gillar spänning, rikligt illustrerade av Sofia Falkenhem. Böckerna i Kalle Skavank-serien är: Stöld på Tistelvägen, Motorsågar i Björkhagen, Gravstenen i Enskededalen, Branden vid Söderbysjön, Snokar i Orminge, Hunden på Lugna gatan, Tavlan i Tallkrogen, Änglar på Skogskyrkogården, Skandalen vid Skanstull, Ugglor i Bagarmossen, Åska på Solsidan, Klotter i Kärrtorp, Trassel på Trohetsvägen och Lik på Stadavik.

Lilla E har fått en väska i julklapp av sin mormor. Så hon packar den och ger sig ut på en resa in till stan - alldeles själv - mitt i Stockholmsnatten. Det är början på ett äventyr som utspelar sig precis på gränsen mellan dröm och verklighet. Charlotta Lannebos berättelse Lilla E ger sig ut på resa liknar ingen annan!
PS. I augusti släpps Olle och Bolle är bröder, illustrerad av Ellen Ekman (Lilla Berlin, Veckan före barnbidraget), som utspelar sig i Stockholm.

Julen står för dörren i Vasastan. En morgon, precis efter avslutad julstädning, upptäcker fru Eriksson att någon har gått in med leriga skor. Lite senare hittar hon en stor lortig hatt i köket. Och snart görs ytterligare en ryslig upptäckt -juvelerare Erikssons nyckelknippa saknas. Juveleraren bestämmer sig för att söka upp en skarpsinnig och djärv privatdetektiv. Ture Sventon är naturligtvis det självklara valet. Ture Sventon i Stockholm är en av Åke Holmbergs många böcker om detektiven som har problem med att uttala bokstaven S eftersom han läspar.

Att Solgatan 1 är det bästa stället i hela världen, det hör man nästan på namnet. Där bor Hjördis med sin syster, sina föräldrar, katterna Mick och Prick och sin farmor ibland. I tolv kapitel skildras vänskap, lek och vardag, precis så rysligt, roligt och spännande som det kan vara. Jujja Wieslanders bok Hjördis med bilder av Lotta Geffenblad (släpps i augusti) skildrar Solna där Jujja själv är uppväxt.

Läsålder 9-12

När Annikas lillebror föds för tidigt blir sommaren ställd på ända. Istället för att åka till torpet i Småland blir de kvar i stan och Annika drar runt i Vasastan i jakt på något att göra. I Observatorielunden lär hon känna den tuffa Kaja som bor i en stor våning på Östermalm, Ingrid som kallas Kex och vars mamma är på turné, Tobbe som har smitit ifrån föräldrarnas påtvingade sportaktiviteter och så Finnen och Lövet. Tillsammans leker de sanning och konsekvens, men bara med konsekvenser, för som Kaja säger: "Ingen bryr sig ändå om sanningen."
Sommar i Vasastan klockrent skildrat av Cilla Jackert i Vi ses i Obsan och Dagens katastrofer.

De kallar henne för häxa. Önskar henne till helvetet. Vill att hon ska brinna. /.../ Den börjar få fäste i hela Stockholm nu. Häxskräcken.
I Peter Arrhenius bok Till häxornas försvar måste Fanny Falk resa tillbaka i tiden, till häxbränningarna i Stockholm 1676. Det är finurligt, spännande, roligt – inklusive en lektion i historia.

Gillar du skräck? I antologin Skräck – elva rysare för mellanstadiet har vi samlat några av Sveriges absoluta skräckmästare. Här får du uppleva kalla kårar, krypande skräck och spänning när den är som allra bäst. Några av novellerna utspelar sig i/runt Stockholm.

Unga vuxna

De förlorade är titeln på den kände mentalisten Henrik Fexeus första roman! När Ky av misstag slår upp ett hål i väggen i sitt rum hittar hon något som aldrig var menat för henne. Något som kommer förändra henne liv för alltid. Samtidigt, i en annan del av Stockholm börjar Adam tvivla på sitt förstånd när verkligheten omformar sig framför hans ögon. Är det någon som skämtar med honom eller håller han faktiskt på att bli galen på riktigt?
Ky och Adams vägar korsas och de dras in i ett äventyr, ett klaustrofobiskt sådant, som ställer frågor vad sanning och verklighet är. Är världen som vi känner den bara en illusion?

En tjej som bara är ett år äldre än du har hittats död på ett hotell här i Vasastan. Valentina nästan kastade från sig några tallrikar ner i vasken och det skrällde till av porslinet. Någon har strypt henne. Och bara lämnat henne under ett täcke.
Med Flickan på hotellet debuterar den välkända kriminalreportern och författaren Katarina Wennstam som ungdomsboksförfattare!

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de första året på teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever helt olika liv. Men Norra Latin är en plats med en mörk hemlighet ...
Sara Bergmark Elfgren (Engelsforstrilogin, De dödas röster i SR) har skapat en gotisk spänningsberättelse i modern tid. Norra Latin ges ut i september och är den första fristående boken i en kvartett om Stockholm.