David Lagercrantz invigningstalar på Astrid Lindgren-konferensen!

Foto av :

Foto: Cato Lein

Publicerad:

2017-10-12

Sveriges mest lästa författare är nu klar som invigningstalare på Astrid Lindgren-konferensen som arrangeras den 14 november i Stockholm.

David Lagercrantz är idag Sveriges kanske mest lästa och uppmärksammade författare. I september i år släpptes den femte boken i Millenniumserien – Mannen som sökte sin skugga. Själv försöker David Lagercrantz att använda tiden i strålkastarljuset att tala om centrala frågor som vikten av att kämpa mot intolerans och antidemokratiska krafter. Han är nu klar som invigningstalare på Astrid Lindgren-konferensen som arrangeras den 14 november i Stockholm. 

– Astrid Lindgren hjälper varje dag barn att se sig själva i det som tycks främmande. Litteraturen för oss samman – i en värld där allt starkare krafter försöker driva oss isär, säger David Lagercrantz.

En del av pengarna från förra Millenniumboken, Det som inte dödar oss, skänkte författaren till Läsrörelsen för en lässatsning i tvåhundra högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige. Projektet "Berättelser som förändrar" lyfter fram berättandet i skönlitteratur, biografier och serier. Efter årets bok har David Lagercrantz donerat pengar till Föreningen Grävande Journalisters stiftelse Grävfonden.

– David Lagercrantz är en person som går från ord till handling – i dubbel bemärkelse, säger Annika Lindgren, Head of Publishing på Saltkråkan och barnbarn till Astrid Lindgren. Hans böcker har fått hundratusentals unga människor att läsa och han använder sin position och sina pengar för att, genom skrivande och läsande, stärka medborgare som värnar demokrati och humanism. Precis som Astrid Lindgren gjorde under sitt liv.

Nu är det även klart att en av Sveriges mest mångsidiga och uppskattade artister, Maia Hirasawa, uppträder vid prisutdelningen av Astrid Lindgren-priset i samband med konferensen.

Övriga medverkande på konferensen är: Författaren och ALMA-pristagarenPhilip Pullman, journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink, statsvetaren och juristen Milad Mohammadi, vd:n och grundaren av stiftelsen Gapminder Ola Rosling, Anton Landehag från Ungdomsbarometern, Unga Klaras konstnärliga ledare Farnaz Arbabi, regissören Tomas Alfredson, författarnaLena Andersson och Ann-Helén Laestadius, konstnären Jesper Waldersten, läraren Anne-Marie Körling och forskaren Armita Golkar.

Se hela programmet här: www.astridlindgrenkonferensen.se

"Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dagen barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig."
Astrid Lindgren

Varmt välkomna!

Astrid Lindgren-konferensen arrangeras av Saltkråkan AB, Rabén & Sjögren, Astrid Lindgrensällskapet i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) och Kulturhuset Stadsteatern.