Majnyheter: Nya ljudböcker för barn och unga

Publicerad:

2019-05-07

Från prinsessor och drakar till spöken och storslagen action. I maj släpper vi ett helt gäng nya ljudböcker i fenomenala inläsningar.

Ålder 3-6 år 

Prinsessor och drakar av Christina Björk och Eva Eriksson. Inläst av Sissela Kyle.

Prinsessor och drakar har befolkat sagorna sedan urminnes tider. Men nu är det nyordning i slottens barnkammare! Prinsessorna är uppkopplade mot nätet, har egna hemsidor, elektriska dammsugare i sina dockskåp och sparkcyklar. De klarar sig utmärkt på egen hand och räddare sig själva från draken – om de inte redan har lyckats göra den till lekkamrat eller bytt jobb med den. Annorlunda sagor om sju prinsessor, en för var och en av veckans dagar. Eller att njuta i ett svep!

Riddare och drakar av Christina Björk och Eva Eriksson. Inläst av Sissela Kyle.

Artur, Göran, Parsifal, Tristan - riddarna är älskade, fascinerande karaktärer i sagor sedan tusen år och mer. Vissa av dem har funnits på riktigt, andra är uppdiktade sagofigurer. Men oavsett det har riddarnas strapatser och äventyr oavbrutet förtrollat åhörare och läsare i alla generationer. Christina Björks nyskrivna riddarsagor innehåller sju oemotståndliga riddarsagor, sju riddare, sju drakar och ett och annat monster.

Bidde det då? av Pija Lindenbaum. Inläst av Sissela Kyle. 

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer. Pija Lindenbaum tar sig an den älskade sagan och tolkar den på sitt alldeles speciella vis. Det blir en fascinerande och mångbottnad berättelse om motgångar och drömmars kraft.

Bo här och bo där av Eva Uddling och Gunilla Kvarnström. Inläst av Lo Kauppi.

Fia är fem år och hennes föräldrar är skilda. Pappa har ingen egen lägenhet, utan hyr i andra hand på korta kontrakt. Han och Fia måste flytta runt hela tiden. Fia vill forma en egen tillvaro, men hon rycks alltid upp igen. Fia är arg – hon vill inte flytta mer!

Vi hittar Smulbert av Emma AdBåge. Inläst av Paula McManus

Mamma, Bert och jag ska vara på stranden hela dagen. Vi bygger ett jättestort slott och i en sandgrop hittar vi en skalbagge. Han ska heta Smulbert och han ska bo i vårt sandslott. Det ska bli världens finaste sandslott med snäckor på väggarna och skräp som tak. Men när vi är färdiga och Smulbert till slut ska flytta in rör han inte längre på sig. Vi hittar Smulbert är en efterlängtad nyutgåva. Den utkom första gången 2009 på Eriksson & Lindgren.

Ålder 6-9 år

Ett spöke fyller år av Mårten Melin och Hanna Granlund. Inläst av Vanna Rosenberg.

När Maj och Nila inte blir bjudna på Matildas kalas bestämmer sig Maj för att ordna en egen fest på kyrkogården. Spöken måste ju också fira sina födelsedagar. Och det blir verkligen ett kusligt kul kalas!

Familjen Monstersson: Teaterspöket av Mats Wänblad och Pelle Forshed. Inläst av Christian Fex. 

Ebba och Boris leker uppe på vinden hemma hos Boris. Där hittar de en skattkista med en massa kläder och kommer på att de ska göra en teaterpjäs att spela för sina familjer. De hittar på pjäsen och förbereder allt. Det enda som är svårt att bestämma är vem som ska spela spöket, men när de väl löst det kan ju inget gå fel. Eller?

Kartkatastrofen av Ingelin Angerborn och Jenny Karlsson. Inläst av Fredde Granberg.

Viktor, Vilma och Viking har bildat en hemlig klubb, AB Klant & kompani. De är nämligen experter på att klanta till det allt verkar gå fel när de är i farten. Det hela börjar med att Viking ska orientera med Meltem, tjejen han varit kär i sen hon började i hans klass. Hon med den söta, allvarliga munnen och ögon som stjärnor. Hon som Viking vill krama. Men det går inte så bra. Inte alls. Och det blir verkligen inte bättre när han träffar Viktor och Vilma.

Klockkatastrofen av Ingelin Angerborn och Jenny Karlsson. Inläst av Fredde Granberg.

Den superhemliga klubben AB Klant & kompani har tre medlemmar: Viking, Viktor och Vilma, och när de tre är i farten får man passa sig, de är nämligen inget mindre än världshistoriens i särklass klumpigaste gäng. I klubben övar de på att bli mindre klantiga. Att gå ut med en hund till exempel. Det borde väl vara lätt som en plätt. Bara att hålla i kopplet, liksom. Det klarar ju alla. Eller?

Ålder 9-12 år

Skuggan av Helen Ekeroth. Inläst av Agnes Forstenberg.

Tolvåriga Nuwa börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. Där går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård. Men Nuwa är också på skolan för att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. Det visar sig vara svårare än Nuwa anat ...

Falafelflickorna av Christina Wahldén. Inläst av Julia Dufvenius.

Falafelflickorna är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. I centrum står Hawa som snart ska börja högstadiet och drömmer om att bli polis. Under sommaren startar hon en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa. 

Tack för allt av Christina Wahldén. Inläst av Julia Dufvenius.

Tack för allt är den fristående fortsättningen på uppmärksammade Falafelflickorna. En dag blir Hawa vittne till en skottlossning när hon ska köpa pizza. Och bara någon dag senare hittar hon knark på ett mycket oväntat ställe. Vad är det som händer?

Ett annat jag - Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck. Inläst av Tobias Jacobsson.

I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner, Amanda och Rasmus, klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först tror var ett terrorattentat visar sig snart vara del av en djävulsk plan. Och för Amanda har helvetet bara börjat ... 

Unga vuxna

Kampen av Mats Söderlund. Inläst av Lo Kauppi.

Syskonen Jenny, David och Wilma har precis fått veta att de tillhör det uråldriga folkslaget olus. I många tusen år har olus levt sida vid sida med människorna och dolt sin rätta identitet, men nu är deras existens hotad och hemligheten på väg att avslöjas. Samtidigt förvärras läget i världen. Vattenbristen är akut och konflikterna och oroligheterna tilltar. Syskonens mamma, som är klimatminister i regeringen, har bestämt sig för att kandidera till generalsekreterarposten i FN. Men vad kommer att hända om det avslöjas att hon faktiskt inte är människa? Kampen är fortsättningen på den hyllade Hotet och andra boken i Ättlingarna-trilogin.

Har du ingen humor? av Katarina Wennstam. Inläst av författaren. 

Katarina Wennstam vänder och vrider på ord som pojkstreck, stulen flickvän, ballar av stål, på uttryck som Stora grabbar gråter inte, Har du ingen humor?, Sverige är världens mest jämställda land. Har du ingen humor? visar på ett enkelt och lättfattligt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft.