Nya magiska Harry Potter-omslag

Foto av :

Illustratör: Olly Moss

Publicerad:

2019-06-17

Mugglare, se hit! I år är det 20 år sedan den första Harry Potterboken kom ut på svenska. Därför ger vi ut hela serien med magiskt fina omslag. Dessutom firar vi jubileet med en podd och en ny fanstastisk illustrerad bok i stort format.

Den 24 augusti 1999 kom Harry Potter och De vises sten ut på svenska i översättning av Lena Fries–Gedin. Sedan dess är ingenting sig likt i barnboksvärlden. Böckerna om Harry Potter har älskats av generationer, de nådde snabbt klassikerstatus och upptäcks ständigt av nya läsare. J.K. Rowlings serie har sålt i över osannolika en halv miljard exemplar runt om i världen, är utgivna på över 80 språk och har blivit åtta filmsuccéer. Bara i Sverige har det sålts nästan 4 miljoner böcker.

För att uppmärksamma det svenska tjugoårsjubileet kommer de sju böckerna om Harry Potter i nya utgåvor med omslag av den brittiske grafiska designern Olly Moss.

Illustrationerna skapades ursprungligen som posters, men blev senare omarbetade till bokomslag för de tyska Harry Potter-ljudböckerna utgivna av Pottermore. Nu blir de ”riktiga” bokomslag för första gången. Varje omslag har Hogwarts i fokus, med någon nyckelscen ur boken. I Harry Potter och de vises sten ser man hur Harry anländer till skolan för första gången, i sällskap med halvjätten Hagrid. Och i seriens sista bok blickar Hermione, Ron och Harry ut över ett brinnande Hogwarts.

Olly Moss har berättat för sajten Pottermore att både uttrycket och färgerna ska påminna om klassiska resebyrå-affischer i retrostil. Sådana som gjorde reklam för de brittiska kuststäderna.

Detta innebär dock inte att de gamla omslagen, illustrerade av illustratören Alvaro Tapia, kommer att försvinna.

– Delvis har vi har valt Ollys Moss omslag för att de är så olika våra omtyckta originalomslag. Vi har redan ”vår egen” Harry Potter som alla är vana att vid, så vi ville ha ett annat slags uttryck, säger Cecilia Knutsson, publicistisk chef för textböcker på Rabén & Sjögren.

Den nya bokserien kommer i flexband och finns i butik från 18 juni.

20-årsjublieet att uppmärksammas på flera sätt:

  • I augusti lanseras Potterpodden – Harry Potter bok för bok. Den är ett samarbete mellan Storytel och Rabén & Sjögren och leds av Marie Birde (grundare av bland annat kulttidningen Darling, Stil i P1 och barntidningen Koko). I Potterpodden läser kända och okända potterheads en bok i taget och diskuterar. Några medverkande gäster blir författaren Jonas Gardell, skådespelaren Björn Kjellman, soulsångerskan Janice Kavander och programledaren Josefin Johansson.
  • 8 oktober kommer Harry Potter och den flammande bägaren ut som illustrerad utgåva i stort format, med illustrationer av konstnären Jim Kay.

Fler överraskningar kommer att dyka upp, så håll utkik!

I Harry Potter-serien ingår:

  1. Harry Potter och De vises sten
  2. Harry Potter och Hemligheternas kammare
  3. Harry Potter och Fången från Azkaban
  4. Harry Potter och Den flammande bägaren
  5. Harry Potter och Fenixorden
  6. Harry Potter och Halvblodsprinsen
  7. Harry Potter och Dödsrelikerna

Relaterat

Harry Potter och Dödsrelikerna

Om boken

Det sista sommarlovet från Hogwarts är snart slut och Harry Potter väntar otåligt på Privet Drive. Medlemmar ur Fenixorden ska komma och hämta honom och föra honom till en säker plats, utan att Voldemort och hans anhängare får reda på vart han tar vägen. Men när han väl kommit i säkerhet - vad ska han göra då? Hur ska Harry kunna utföra den livsfarliga och omöjliga uppgiften som professor Dumbledore har gett honom?

J.K. Rowling, Alvaro Tapia

Harry Potter och Dödsrelikerna