17 augustinyheter du inte får missa!

Publicerad:

2019-07-29

Hej läshösten! Äntligen börjar höstböckerna att dyka upp hos bokhandlarna. I augusti släpper vi spännande pekisar, fotbollsböcker, mysrysare, uppslukande framtidsböcker – och inte mindre än tre poesiböcker.

Få saker går upp emot känslan av att hålla en ny bok i sin hand. Hösten på Rabén & Sjögren bjuder på många fantastiska böcker för alla åldrar. Två tydliga trender är mysrysare (däribland en helt ny bok av storfavoriten Ingelin Angerborn) och lyrik, men det finns något för alla smaker, även de allra minsta. Läs och njut!

Läsålder 0–3

Rulla: Ambulansen av Carl Johansson

Vad har hänt här? Giraffen har brutit benet, ugglan har blivit prickig och kaninen har trillat med sin skateboard. Följ med ambulansen till alla som behöver hjälp!
Utgivningsdatum: 16 augusti

Rulla: Maskinerna av Carl Johansson

Vad har hänt här? Vem har tappat sand på gatan? Vem spiller cement på fel ställen? Vem har huggit ner träden? Följ med maskinerna och se vad de kan göra!
Utgivningsdatum: 16 augusti

Bruno åker tåg av Anna Ribbing & Cecilia Heikkilä

Nu ska småbarnsfavoriten Bruno ut och åka igen! Den här gången är det dags för Bruno att ta tåget hem från mormor. Gosedjurskatten Valle är också med på tåget, men han är lite rädd. Som tur är vet Bruno både hur det fungerar med biljett och när det är dags att gå av.
Utgivningsdatum: 23 augusti

Läsålder 3–6

Sömnsagor av Helena Kubicek Boye & Laura Di Francesco

Vad gör man när barnet inte kan somna? Jo, nu kan man ta hjälp av den här geniala, vackert illustrerade boken med handfasta råd till föräldrar plus suggestiva sagor som hjälper barnen att somna och som kan bidra till goda sömnvanor också i framtiden!
Utgivningsdatum: 16 augusti

Den fasansfulla färden med buss nummer 13 av Bonny Becker & Mark Fearing

En sen novemberkväll ger sig Oskar iväg för att överlämna ett husdjur till sin älskade mormor. Följ med honom på en fasansfull färd med buss nummer 13! En härligt ryslig saga på rim med en oväntad och ljuvligt makaber vändning.
Utgivningsdatum: 23 augusti

Dropp dropp av Aron Landahl

Dropp dropp leder de röda dropparna läsaren vidare genom boken i samma anda som klassikerfavoriten Historien om någon. Vad är det egentligen som lurar där uppe? Dropp droppingår i vår Rys & mys-serie, lagom läskiga böcker för de modiga bilderboksläsarna.
Utgivningsdatum: 23 augusti

Läsålder 6–9

Hjördis i skolan av Jujja Wieslander & Lotta Geffenblad

Hjördis har haft ett långt skönt sommarlov, men nu börjar skolan igen. Det är pirrigt, spännande och lite vemodigt. Hjördis kämpar med att våga prata inför hela klassen, läsa högt och att hinna leka med både kompisarna på gården och klasskompisarna. Och hur är det egentligen med Birgitta B? Varför är syfröken så taskig mot henne?
Utgivningsdatum: 9 augusti

Lillis och riktiga laget av Micaela Favilla

Lillis tycker jättemycket om sport. Därför har hon startat ett eget lag: Snabbsportens IK. I det laget kan man hålla på med vilken sport som helst och man bestämmer reglerna lite som man tycker. Men nu ska Lillis få prova fotboll i storasysters lag, ett riktigt lag, och det kommer att vara jättekul. Fast när Lillis väl är på träningen är det inte alls som hon tänkt sig. Frågan är om det ens är lika kul som i Snabbsportens IK?
Utgivningsdatum: 16 augusti

Lillis och äkta kompisarna av Micaela Favilla

Den andra delen om Lillis och Snabbsportens IK. Lillis är sur, för storasyster är på fotbollscup och Lillis fick inte följa med. Lillis tänker sura alla dagar ända till storasyster kommer hem igen. Nere på gården står en tjej och spelar med en boll som sitter fast på ett gummiband. Tjejen slår iväg bollen med ett stort racket. Det verkar ganska svårt, och lite kul… Plötsligt får Lillis lite lust att gå ut ändå.
Utgivningsdatum: 16 augusti

Framtidsboken – Robotar, virtuella världar och insekter till middag av Måns Jonasson och Emily Ryan

Hur ser världen ut om 50 år? Detta är en positiv framtidsspaning med fokus på spännande teknik och uppfinningar om hur vi kommer att resa, äta och kommincera i framtiden. Den digitala strategen Måns Jonasson tar med läsaren en hisnande tidsresa med bioniska kroppsdelar, insekter till middag – och kanske levande enhörningar! En bok som lämpar sig lika väl för sträckläsning som att läsas lite i taget.
Utgivningsdatum: 23 augusti

Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz

Detta är en rolig och klurig bok för alla åldrar, full av synvillor, omöjliga figurer och perspektiv som inte går ihop. Luftslott och synvillor är en bok olik alla andra böcker, både till innehåll och utförande. Den är ett snedskuret praktverk i stort format fyllt där den ena bilden är mer förbryllande än den andra. Ett litet hus på en ö med en tunnel som leder till ett krypin på havsbottnen, med späckhuggare och knölvalar som grannar. En hiss som försvinner upp i ingenting.En bok att återvända till om och om igen.
Utgivningsdatum: 23 augusti.

Läsålder 9–12

Hedens helgon av Lise Indahl

En oväntad vänskap leder till att klubben Hedens helgon bildas. Klubben består av Jossan, Goran, Julia och Alex vars främsta uppdrag är att göra goda gärningar och hjälpa folk som har det svårt. Men det är inte så lätt att göra gott alla gånger, inte när man åker fast för snatteri och allt plötsligt står på spel.
Utgivningsdatum: 16 augusti

Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund

Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit. Besöket blir otäckare än hon väntat sig och snart börjar konstiga saker att hända på nätterna. Vanessa inser att spöket från prästgården följt henne hem …
Utgivningsdatum: 16 augusti

Min längtan kvar av Mårten Melin

Min längtan kvar är dikter om kärleken. Om dess olika uttryck, faser och stadier. Det handlar om den som står på avstånd och drömmer, den som befinner sig helt nära. Om fantasier och förhoppningar, att lida i det tysta.
Utgivningsdatum: 23 augusti

Trollkarlarna av Mårten Sandén

Hemliga ögat är tillbaka och hamnar rakt i ett nytt äventyr. Trollkarlsgruppen Enigma har kommit till Lund och gäckar polisen. Vad sysslar de där killarna i träningsoveraller med egentligen? Det är något väldigt mystiskt med dem, de dyker upp på oväntade ställen samtidigt som det går en stöldvåg över trakten. Hemliga ögat måste bara lösa det här fallet.
Utgivningsdatum: 23 augusti

Min syster är ett spöke – och andra dikter av Lena Sjöberg

Hur känns kärlek? Vad är saknad? Vad gör oron i min kropp? Min syster är ett spöke och andra dikter handlar om hur det är att stå på en parkering och se människor vara på väg hem till sitt. Om att se molnen gunga, att ha en syster som är ett spöke, om att vara kär, orolig, lycklig och ensam. I bild och text skildrar Lena Sjöberg starka känslor, förbjudna tankar och funderingar om mig och dig och livet runtomkring oss.
Utgivningsdatum: 23 augusti

Hjärta av sten av Ingelin Angerborn

Nelli kan se andar. Det har hon kunnat sen hon var liten, och det är inget som brukar skrämma henne. Men när hon flyttar med sin mamma till ett gammalt hotell möter hon något nytt. Närvaron i det gamla huset är annorlunda. Mörk, stark och olycksbådande. Vem är det som söker kontakt? Och varför? Hjärta av sten är den andlöst spännande och fristående fortsättningen på omåttligt populära Hjärta av damm.
Utgivningsdatum: 30 augusti

Läsålder: Unga vuxna

Berör och förstör av Athena Farrokhzad & Kristoffer Falkhammar

I år är det trettio år sedan Kärlek och uppror (red. Siv Widerberg och Anna Artén) utkom 1989. Därför är det hög tid för en ny antologi med dikter för unga (och lite mindre unga). Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till denna samling med svenskspråkiga poeter.
Utgivningsdatum: 16 augusti