Astrid Lindgren-konferensen 2019: Mod, makt och medkänsla

Publicerad:

2019-09-25

Möt Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij från Pussy Riot, Jacqueline Woodson, Josef Fares, Agnes Wold och många fler!

Den första boken om Pippi Långstrump kom ut i november 1945, i en värld ödelagd av andra världskriget och där mänskligheten fick ta hand om konsekvenserna av sitt eget agerande. En tid när frågor om mod, makt och medkänsla var centrala – precis som idag.
Dessa frågor genomsyrar Astrid Lindgren-konferensen 2019, som arrangeras på författarens 112-årsdag den 14 november på Filmhuset i Stockholm.

Med utgångspunkt i den snart 75-årsjubilerande karaktären och ikonen Pippi Långstrump vill Astrid Lindgren-konferensen diskutera årets tema mod, makt och medkänsla ur olika perspektiv. Både Astrid Lindgren och hennes mest kända karaktär Pippi står för dessa teman; de tog de svagas parti, de sa ifrån när något var fel, de var helt igenom demokratiska och handlade enligt över-tygelsen om alla människors lika värde, barn eller vuxen. Vem har makt och vem är maktlös? Är makt alltid korrumperande eller kan man, liksom Pippi, kombinera generositet och mod med makt?

– Min farmor, Astrid Lindgren, var och är starkt förknippad med viktiga mänskliga värden. För oss som ska föra hennes arv vidare är det viktigt att ta fasta på hennes värderingar och politiska engagemang. Konferensen är ett sätt att tillsammans med de mest spännande personerna i vår tid diskutera de frågor som Astrid Lindgren brann för, säger Annika Lindgren, Head of Publishing på Astrid Lindgren AB och barnbarn till Astrid Lindgren.

Bland de medverkande finns de ryska konstnärerna och aktivisterna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij från Pussy Riot, den amerikanska författaren och ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson, Carole Bloch, som leder den sydafrikanska läsfrämjande organisationen PRAESA, regissören Suzanne Osten, författaren Lasse Berg, filmregissören Gabriela Pichler, Handelshögskolans rektor Lars Strannegård, spelskaparen Josef Fares, läkaren och professorn Agnes Wold, psykologerna Jenny Jägerfeld och Jonas Mosskin, författaren och illustratören Emma AdBåge med flera.

Temat för årets konferens är angeläget och relaterat till de viktiga demokratiska grundpelare bra barn- och ungdomslitteratur ska kunna förmedla – mod och medkänsla samt en förståelse för vad det innebär att ha makt, såväl i relationer som i samhället, säger Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren.

I sina berättelser har Astrid Lindgren skildrat barndomens maktlöshet såväl som barns mod stå upp för sig själva och bekämpa orättvisor i samhället. Konferensen tar avstamp i hennes texter och hennes grundmurade värderingar. Genom fördjupningar och goda exempel vill vi ingjuta mod och skapa framtidshopp hos barnen – och oss själva, säger Gunilla Halkjaer Olofsson, Astrid Lindgren-sällskapet.

De senast tillkomna konferensdeltagarna är de ryska konstnärerna och aktivisterna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij. De är medlemmar i det ryska punk-feministiska konstnärskollektivet Pussy Riot som är kända för sina regimkritiska politiska konstaktioner. Paret har hotats och förföljts för sin aktivism, och Aleksej Knedljakovskij har även dömts till 15 dagar i fängelse efter att ha hängt ett kors om halsen på en staty föreställande KGB-chefen Derzjinskij. I april 2019 beviljades de asyl i Sverige. På Astrid Lindgren-konferensen kommer de att prata om konstaktivism i Ryssland utifrån sina egna erfarenheter.

– Astrid Lindgren-konferensens tema i år är ju Mod, makt och medkänsla – och få har som medlemmarna i Pussy Riot fått uppleva vad dessa begrepp betyder när det verkligen gäller. Aktivister som tillämpar civil olydnad är alltid omstridda, och deras aktioner kan alltid diskuteras, men de sätter fingret på samhällets ömma punkter och utmanar såväl vårt mod och vår medkänsla, som våra maktstrukturer, säger Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren.

Information om hela programmet och biljetter: https://astrid-lindgren-konferensen-2019.confetti.events/

Astrid Lindgren-konferensen arrangeras av Astrid Lindgren AB, Rabén & Sjögren och Astrid Lindgren-sällskapet i samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) och Svenska Filminstitutet.