Nya lärarhandledningar till Harry Potterböckerna

Publicerad:

2019-11-28

Nu finns lärarhandledningar till Harry Potter och De Vises Sten, Harry Potter och Hemligheternas kammare och Harry Potter och Fången från Azkaban att ladda ner helt gratis.

Den 24 augusti 1999 kom Harry Potter och De vises sten ut på svenska i översättning av Lena Fries–Gedin. Sedan dess är ingenting sig likt i barnboksvärlden. Böckerna om Harry Potter har älskats av generationer, de nådde snabbt klassikerstatus och upptäcks ständigt av nya läsare. J.K. Rowlings serie har sålt i över osannolika en halv miljard exemplar runt om i världen, är utgivna på över 80 språk och har blivit åtta filmsuccéer. Bara i Sverige har det sålts nästan 4 miljoner böcker.

Majoriteten av svenska elever har någon form av förhållande till J.K. Rowlings Harry Potter, både genom böckerna och filmerna. Några känner kanske bara till Harry och hans trollkarlsvärld som begrepp.

De här lärarhandledningarna till de tre första böckerna i Harry Potter-serien vänder sig till alla som vill använda Harry Potterböckerna som utgångspunkt för ämnesövergripande arbete, för skapande, som underlag till tema fantasy och för att utveckla elevernas skrivande. Dessutom innehåller de diskussionsfrågor och övningar som ska hjälpa läraren att få eleverna att utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar.

Lärarhandledningarna är gjorda av Malin Wedsberg och rekommenderad läsålder är 9–12 år.

Relaterat

Harry Potter och Fången från Azkaban

Om boken

De fantastiska, och makalöst framgångsrika, böckerna om Harry Potter har sålt i hundratals miljoner exemplar världen över. Den föräldralöse pojken som visar sig vara en trollkarl tog världen med storm, och lämnade ingen oberörd. Böckerna har blivit klassiker, och de fortsätter att förtrolla nya generationer.

2015 inleddes det stora projektet med att illustrera de sju böckerna i fyrfärg. Och tisdagen den 3 oktober är det dags för bok nummer tre i serien; Harry Potter och Fången från Azkaban att komma ut i detta stora, generösa format med illustrationer av Jim Kay.

J.K. Rowling

Harry Potter och Fången från Azkaban