J.K. Rowlings nya barnbok är här!

Foto av :

Jim Field

Publicerad:

2021-10-12

J.K. Rowling är tillbaka med sin första barnbok på svenska sedan Harry Potter. Tänk om det fanns en plats för alla borttappade saker. En plats, där kärlek kunde väcka dem till liv. Och där man kunde återfinna det man en gång förlorat. Häng med på ett oförglömligt högläsningsäventyr – där huvudpersonen är baserad på ett verkligt gosedjur.

I dag, den 12 oktober, släpps den efterlängtade Julegrisen samtidigt i närmare 30 länder runt om i världen. Boken är ett tidlöst och hjärtevärmande bladvändaräventyr om en pojkes kärlek till sitt högt älskade gosedjur. Julegrisen vänder sig till barn från sex år och uppåt och är en kommande klassiker för hela familjen att läsa tillsammans.

Julegrisen är en magisk berättelse men på ett helt annat sätt än Harry Potter. Du får ge dig in i en värld som har sina alldeles egna speciella magiska lagar, men det finns inga trollspön och trollkarlar, säger J.K. Rowling.

Trots att det är en påhittad historia så kom inspirationen till den från en riktig leksak som brukade försvinna.

– Min son Davids favorit när han var liten var en gris precis som den i boken, den var gjord av mjukaste frotté och fylld med små plastbönor. David gömde grisen på alla möjliga ställen så nattningen brukade bli uppskjuten för att vi letade efter den. Berättelsen är inspirerad av min rädsla för att David skulle tappa bort sin älskade gris och det gjorde att jag började tänka på hur det skulle vara att vara en ersättning för någon eller något. Att veta att du aldrig skulle kunna ersätta det som förlorats, med alla minnen som var knutna till just den saken. Långsamt började Förlorien att ta form.

Illustratören bakom omslag och inlagebilderna är Jim Field, som illustrerat en rad bästsäljande och prisbelönta barnböcker.

– Jims illustrationer är helt perfekta. Det känns som att han har sett in i mig och målat det han sett där, säger J.K. Rowling.

I Julegrisen möter vi Jack som älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. LG har alltid funnits där, genom hela hans barndom. En julafton händer något förfärligt – LG är försvunnen. Men julafton är en dag då mirakel kan ske, en dag då allting kan komma till liv – även gosedjur. Och Jacks nya gosedjur, Julegrisen (LG:s irriterande ersättare), har en djärv plan. Tillsammans ger de sig ut på en magisk resa till Förlorien för att rädda den bästa vän Jack någonsin haft ...

Relaterat

Julegrisen

Om boken

Jack älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. LG har alltid funnits där, genom hela hans barndom. En julafton händer något förfärligt - LG är försvunnen.
Men julafton är en dag då mirakel kan ske, en dag då allting kan komma till liv - även gosedjur. Och Jacks nya gosedjur, Julegrisen (LG:s irriterande ersättare), har en djärv plan. Tillsammans ger de sig ut på en magisk resa, för att leta efter det förlorade gosedjuret, och för att rädda den bästa vän Jack någonsin haft ...

J.K. Rowling, Jim Field

Julegrisen