Dags för ny läsutmaning

Foto av :

Peter Hagström

Publicerad:

2022-06-01

Den 1 juni öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen som uppmuntrar Sveriges mellanstadielärare och elever att öka läskondisen och därmed läsglädjen under årets hösttermin. Målet är att engagera minst lika många som i fjol när närmare 30 000 barn läste en halv miljon böcker – en ökning av läsningen med över 70 procent.

Att det just är årskurs 4 som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag. För att hitta läsglädje krävs lästräning, barnen behöver få upp sin läskondis. Med moroten att vinna en skolresa till Astrid Lindgrens Vimmerby och många andra fina priser hoppas arrangörerna att locka många fjärdeklassare till extra läsning. Dessutom bjuds det på mängder av roliga inspel, aktiviteter och möten med några av Sveriges mest populära författare.

Bakom initiativet står Rabén & Sjögren tillsammans med Adlibris, Bonnier Carlsen och Natur & Kultur. I år är Ylva Hällen tävlingsledare och författarna Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg deltar i de digitala boksamtalen där eleverna själva får ställa frågorna.

– Läslust är en avgörande faktor för utveckling av ordförråd och läsförståelse, som i sin tur är avgörande för skolframgång. Barns läslust har bestående effekter på deras utveckling upp i vuxen ålder, säger Mats Myrberg, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board.

Målet med Den stora läsutmaningen är att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Att få in läsningen i vardagen bidrar till barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Under första tävlingsåret 2021 ledde initiativet till att de deltagande fjärdeklassarna läste nära en halv miljon böcker och lärare uppskattade att deras läsning ökat med över 70 procent jämfört med en vanlig termin.

– Jag tror nyckelordet är lust! Fel bok kan få vem som helst att tappa sugen, rätt bok kan förändra ens liv. Med Den stora läsutmaningen vill vi locka fram den lusten. Ju mer barn läser desto större chans att de plötsligt får den där läsupplevelsen som stannar kvar hela livet, säger Ylva Hällen, tävlingsledare för Den stora läsutmaningen 2022 och populär programledare, låtskrivare, författare och illustratör.

Läs mer om Den stora läsutmaningen och anmäl din klass här!