Förskolebarnens favorit är tillbaka

Illustration av:

Jens Ahlbom

Publicerad:

2023-04-27

Jujja Wieslander och Jens Ahlboms populära Dagspöket vann Förskolebarnens Litteraturpris 2021. Nu är det 30-årsjubilerande läspande, frimodiga och nyfikna spöket tillbaka i ett fartfyllt och roligt äventyr.

Jujja & Tomas Wieslanders skapelse Dagspöket började sitt läspande liv i barnradion för 30 år sedan. Men som alla vet är spöken odödliga och Dagspöket har trogna och nya lyssnare och läsare även idag – över 700 000 böcker har sålts genom åren. Med mycket humor berättar Jujja Wieslander om Dagspöket i skolan och Jens Ahlbom står för de fartfyllda och roliga bilderna.

Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart – så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. På nätterna, när alla vanliga spöken är ute och spökar, vill Dagspöket mest ha någonstans att bo.

– På dagen är ingen rädd för spöken. Alla tror bara att han är en filt, en handduk, eller kanske badbyxor.  Dagspöket glider runt för att hitta nånstans att bo, men råkar hela tiden ut för att bli förvandlad. I den här boken blir han klänning på en lärare. Dagspöket tycker det är tråkigt att hon bara sitter stilla och är tyst, berättar Jujja Wieslander.

”Barnen blev tysta och försökte räkna igen.

Då kittlade Dagspöket läraren i midjan. Där var hon verkligen kittlig. Hon hoppade upp ur stolen och började springa mellan bänkarna och skratta.

– Ha ha hi hi ho ho!

Barnen slutade räkna.

Zånt är kul, tänkte Dagspöket.”

Relaterat

Dagspöket i skolan

Om boken

Äntligen en ny bok om förskolebarnens favorit Dagspöket!
Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart - så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. På nätterna, när alla vanliga spöken är ute och spökar, vill Dagspöket mest ha någonstans att bo. Men vart han än tar sig in trasslar det till sig, eftersom Dagspöket mest ser ut som ett svart tygstycke.I den här boken flyger Dagspöket in i en garderob hos en lärare. Där blir han misstagen för en klänning. Men Dagspöket är inte som vilken klänning som helst, när det blir lite för stillsamt i skolan kommer han på att han kan kittla läraren! Så roligt för barnen i klassen, för med Dagspöket blir skoldagen allt annat än vanlig!

Berättelserna om Dagspöket är omåttligt populära bland förskolebarnen! Med mycket humor berättar Jujja Wieslander om detta läspande, frimodiga och nyfikna spöke som vunnit många läsares och lyssnares hjärtan. De fartfyllda och roliga bilderna är gjorda av Jens Ahlbom.

Jujja Wieslander, Jens Ahlbom

Dagspöket i skolan