Lär känna våra ugglor och rovfåglar

Illustration av:

Jonas Källberg

Publicerad:

2023-03-15

Martin Emtenäs och Jonas Källberg är tillbaka med en ny bok i serien om våra svenska djur. Den här gången presenterar de intressanta och överskådliga fakta om de 29 ugglor och rovfåglar som lever i Sverige. Lär känna kattugglan, havsörnen och ormvråken. Hur ser de ut, hur stora är de och vad äter de?

Svenska fåglar: ugglor och rovfåglar är den fjärde delen i faktabokserien för barn om djur som lever i Sverige. Nu återvänder Martin Emtenäs och Jonas Källberg till fåglar, efter att ha tagit sig an däggdjur och grod- och kräldjur.

– Det har hela tiden varit vår ambition att utöka vår första bok om svenska fåglar med en volym om just rovfåglar och ugglor, säger Martin Emtenäs. Sedan första boken kom har dessutom önskemål kommit gång på gång om just detta från fågelintresserade barn.

Responsen från läsarna har varit viktigt för Martin och Jonas i deras arbete med serien, den har varit ett kvitto på att de lyckats med den ursprungliga idén med böckerna.

– Det känns som att böckerna verkligen hittat fram, säger Martin. Tanken var att försöka skapa eller hugga tag i barns naturintresse genom att göra en annorlunda faktabok. Vi ville få in så mycket fakta som möjligt i symboler i stället för i text och genom att hitta ett pedagogiskt upplägg och en stil på illustrationerna som gör boken lätt och inspirerande för läsaren. Nu har det gått några år och av all fin respons så verkar boken fungera bättre än vi kunde hoppas på! Den har även hittat sin plats i många klassrum, vilket är ett väldigt fint betyg.

Det ligger ett grundligt arbete bakom böckerna och även en inbiten fågelskådare som Martin Emtenäs upptäckte nya saker under skrivandet.

– Boken har en underliggande uppdelning som utgår från djurens systematik som vi måste ta hänsyn till så det blir rätt. För mig ger det nya insikter om arterna när man ser dem i en större kontext. En sån sak är till exempel att falkarna inte är särskilt nära släkt med de andra rovfåglarna, de är närmare släkt med småfåglar som talgoxar och bofinkar än med hökar, vråkar och örnar, berättar Martin.

Samtidigt med den nya boken kommer en pysselbok för den som vill lära sig mer om svenska ugglor och rovfåglar på ett lekfullt sätt. Med massor av roligt pyssel och klistermärken får du möta och lära känna ett urval av Sveriges fågelarter tillsammans med naturexperten Martin Emtenäs. Precis som i boken är illustrationerna gjorda av Jonas Källberg.

Relaterat

Svenska fåglar: ugglor & rovfåglar Pysselbok

Om boken

Lär dig mer om svenska ugglor och rovfåglar. Med massor av roligt pyssel och klistermärken får du möta och lära känna ett urval av Sveriges fågelarter tillsammans med naturexperten Martin Emtenäs. Illustrerat av Jonas Källberg.

Martin Emtenäs, Jonas Källberg

Svenska fåglar: ugglor & rovfåglar Pysselbok