Nu öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen 2024

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2024-05-15

Den stora läsutmaningen är tävlingen som uppmuntrar Sveriges fjärdeklassare att öka läskondisen. Flera kända programledare och författare coachar eleverna med målet att slå fjolårets läsrekord, där nära 45 000 av landets årskurs 4-elever tillsammans läste över en miljon timmar. Världens bästa klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby står på spel och det bjuds på ett peppande program hela höstterminen.

I år bidrar extra många författare och illustratörer med inspiration och läspepp till eleverna. Från Rabén & Sjögren deltar storfavoriten Elias Våhlund, författaren bakom succéserien ”Handbok för superhjältar” som illustreras av Agnes Våhlund. Dessutom möter barnen duon Måns Gahrton och Johan Unenge (Eva & Adam, Superskillz) samt trion bakom PAX-serien; Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson.

Den som ska leda och coacha eleverna i mål är Julia Wiberg, känd programledare från barnprogram som “Djur med Julia”, författare till flera populära barnböcker och hyllad poddare.

– Att läsa och kastas in i en annan värld är precis som magi. Att för en stund vara någon annan eller någon annanstans där precis allt är möjligt. Jag är så stolt och mallig över att jag ska få leda Den stora läsutmaningen och förhoppningsvis peppa fler till läsning. Läsning öppnar upp så mycket och kanske kan läsningen också inspirera någon att själv skriva något. För jag är helt säker på att varenda barn där ute sitter på en egen spännande historia som borde skrivas ned och bli till en bok!, säger Julia Wiberg, som förutom att vara aktuell med en poddturné även kommer med en efterlängtad uppföljare i bokserien ”Enkla och roliga fakta”. 

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Mängdläsning är avgörande för barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Att det just är årskurs 4 som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag. Ifjol 45 000 elever gick i mål, vilket motsvarar nära 40 procent av alla elever i årskurs fyra i Sverige. Lärarna uppgav att läsningen ökade med hela 70 procent jämfört med en vanlig termin.

Anmälan och mer information: denstoralasutmaningen.se

Elias Våhlund. Foto: Kelsey Kidd