Mats Berggren

Foto av:

okänd

Arbetade innan debuten som metallarbetare på Scania. Författare på heltid sedan 1987. Vice ordförande i Svenska Barnboksakademin. Skriver både ungdoms- och vuxenböcker. Ungdomsböckerna är en sorts samtal mellan mig själv som vuxen och mig själv som tonåring, och frågor som är viktiga för unga människor - kärlek, vänskap, svek, att vara trogen mot sig själv, att välja väg i livet.

Som vuxenförfattare är jag upptagen att fånga dagens Sverige. I och med Sovjets sammanbrott har en historisk epok tagit slut.  Hur ser det nya samhället ut, vilka möjligheter finns att föra med sig ideal som jämlikhet och solidaritet in i en förändrad värld?

Relaterat

Sent ute

Mats Berggren, Bawer Coskun

Sent ute

En enda kväll

Om boken

En snabb och intensiv roman om en krock mellan olika sorters liv i Sverige. Den här gången handlar det om Martin och Esperanza från förorten och Alexandra från den fina villan i skyddad överklassmiljö. Det blir ett möte som förändrar dem alla i grunden. När Alexandra glömmer sin laptop på tunnelbanan tar Martin hand om den och söker upp henne för att lämna den tillbaka. Eftersom han är passionerat intresserad av datorer men inte själv äger någon kan han inte låta bli att läsa hennes anteckningar, han får en inblick i hennes innersta tankar och de berör honom mer än han kunnat ana. Det blir ett möte fyllt av dramatik och när de tre ungdomarna konfronteras med varandra ser de sig själva i ett nytt ljus som förändrar deras liv för alltid - men inte alls på det sätt man kanske kunnat tro.

Mats Berggren

En enda kväll

Relaterade artiklar

”Vad är det för Sverige vi lever i, vad är bra, vad är dåligt?”

Mats Berggrens bok Det finns inga skridskor i öknen fyller femton i år. Boken har blivit något av en klassrumsfavorit och är fortfarande högaktuell. Med anledning av jubileet ställde vi några frågor till Mats.